Konu ile ilgili gazetemizi ziyaret eden bir grup mahalle sakini, Belediye başkanının siyasi ağırlığını kullanarak ve kurumları yanıltarak projeye resmiyet kazandırdığını dile getirdiler.

Mahalle sakinleri adına açıklama yapan Mehmet Bahçe; "Besni'de idare olarak Besni Belediyesince yürütülen afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi hakkında kanun kapsamında 2015/8145 sayılı bakanlar kurulu kararı ile "Riskli Alan" ilan edilmiş ve 12.11.2015 tarihli ve 29530 sayılı resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Ancak bu kararlar alınırken biz hak sahiplerinin hiçbir şeyden haberi olmamıştır. Planların askı süresince gizlenerek, süresi tamamlanmıştır. Belediye başkanı siyasi ağırlığını kullanarak planları ilgili kurumları yanıltarak projeye resmiyet kazandırmıştır.

Mevcut 50-51 adada bulunan taşınmazların imarı 4 kat olup, afet riski kararı alınmışsa da, yeni projede bodrum kat, zemin kat (dubleks kat), 8 normal kat ve merdiven üstü kat olmak üzere toplamda her bina 12 katlı olacaktır.

Buda ne zemin, ne bölge, nede çarşının dokusuna uygun olmamaktadır. Biz hak sahipleri olarak yapılacak olan projede Besni Belediyesinin ve işi alacak müteahhidin kentsel dönüşümden çok rantsal dönüşüm yapacağı, taşınmazların belirlenmiş olan kıymet takdirlerini de komik bulmaktayız. Ev ve arazileri rayiç bedelin altında yok pahasına almak istiyorlar. Biz bu ısrardan vazgeçilmesini istiyoruz. Mahalleliler olarak belediye başkanının bu yaptıklarını keyfi karar olarak görüyoruz.

Belediye Başkanı burada bizi hiçe saymış, hiçbir planlama ve çalıştay yapmamıştır. Bu nedenle tepkimiz büyüktür. Cumhurbaşkanımızın TV'lerde ısrarla dikey yapılaşmaya karşı olduğunu, yatay yapılaşmanın teşvik edilmesini belediyecilerden ısrarla istemiştir. Bunlar kendi rantları uğruna 4 kat müsaadesi olan yerleri 12 kata çıkarmak istiyorlar.

Besni merkez mahalle dokusu geleneksel yaşamımızı yansıtan bir özellik göstermekte olup, site yapılaşmasının getireceği ve herhangi bir şehre ait görünen yapılaşma şekli kent kimliğimizi de bozacaktır.

Biz bu konu ile ilgili mahallemizden bu ısrardan vazgeçilmesi için imza toplayarak gerekli mercilere ulaştırdık. Saygılarımızla kamuoyuna arz ederiz" dedi.