Açıklamadan önce Besni'deki esnaflar kepenk kapatarak durumu protesto ettiler.

Besni Mehmet Erdemoğlu Parkı önünde yapılan basın açıklamasına Besnili Sivil Toplum Kuruluşlar, Siyasi Parti Temsilcileri, esnaflar ve vatandaşlar katıldı.

Basın açıklamasını yapan Besnili esnaflardan Küçük Sanayi Sitesi Başkanı Haci Arslan, konuşmasında şu ifadelere yer verdi; "Demokratik hakkımızı kullanarak, ilçemizde sayısı 8 olan ve gün geçtikçe artan marketler zincirine tepkimizi göstermek için toplandık.

Öncelikle yapacağımız eleştiriler konusunda partizanlık yapıp bizlere cevap verecek kişilerin, bizim çektiğimiz sıkıntılar hakkında bilgi olması ve empati yapmasını istiyoruz. Hayatı boyunca hiç KDV ödememiş, hayatında hiç vergi ve stopaj yüküyle karşılaşmamış, Bağ-Kur priminden bi haber olan, yanında hiç işçi çalıştırmayıp SSK primi ödemeyen, damga vergisini duymamış kişiler bizim yaşadığımız sıkıntıları bilemez. Sabah komşusundan borç alıp akşam geri ödeyemeyen kişiler bizi anlayamazlar. Onun için bu konularda gereksiz yorum yapmamalarını temenni ederiz.

Biz küçük esnaflar olarak ülkemizin içinde bulunduğu durumdan dolayı yüreğimize taş basıp aylarca sesimizi çıkarmadık. Vatanımız olmazsa, bizde olmayız düşüncesiyle hep sustuk. Ancak ulusal zincirler ve sermaye lobileri güçlerine güç katarak ilerlemeye ve yeni mağazalar açıp bizim gibi küçük esnafları yok etmeye devam etmektedirler. Son aylarda Türkiye’nin her yerinde mantar gibi çoğalan bu marketlerden ne yazık ki ilçemizde nasibini aldı ve almaya da devam ediyor. İlçemizdeki faaliyet gösteren bu zincirlerin ilçemize günlük zararları yaklaşık 75 bin civarındadır. Yani aylık tahmini 2,5 trilyon paramız ilçemizden dışarıya çıkmaktadır.

Hükümetimiz istediğimiz şekilde gerekli düzenlemeyi yapmadığı gibi yerel yönetimlerde ulusal zincirlerin açılmasını engelleyici hiçbir önlem almamıştır. Ama Sakarya’nın ve Denizli’nin bazı ilçelerinde ulusal zincirlerin açılmasına ruhsat verilmeyeceği ile ilgili belediye meclis kararları alınmıştır.

Hatta yakınımızda bulunan Kahta ilçemizde esnaf odası ve belediye ortak karar alarak yeni market zincirlerinin açılmaması için gayret göstermekteler.

Buradan Belediye Başkanımız Sayın İbrahim Öztürk'e ve Belediye Meclis Üyelerine seslenmek istiyoruz. Gelin hep beraber 28,000 bin nüfuslu ilçemizdeki bu sıkıntıyı birlikte çözelim. Gereğinden fazla olan ve yenilerinin açılmasına engel olup, ilçemizi ulusal zincir belasından kurtaralım. Çünkü sizler Besni esnafının belediye başkanısınız. Şehr-i Emin olarak da sizlere bu yakışır.

Bu ulusal zincirler sadece bakkal esnafımızı değil, manav, şarküteri, kasap, züccaciye, tuhafiye, giyim, oto lastikçisi, kırtasiye, elektrikçi gibi birçok meslek dalını olumsuz etkilemektedir. Bir an önce önlem alınmazsa biz küçük esnaflarda kalaycı, bakırcı, semerci gibi kaybolmaya yüz tutmuş meslekler arasına gireceğiz.

İlçemizdeki yerel esnafın kazanması demek ilçemizin kazanması ve gelişip büyümesi anlamına gelmektedir. Burada en büyük eksikliklerimizden biri de burada kazancını sağlayan, buraya yatırım yapan, kaderini ve yaşantısını buraya bağlamış biz esnafların ekonomik olarak belli bir yere gelip ilçemize yatırım yapabilmektir. Bu doğrultu dışında başka bir amacımız yoktur" dedi.