Köseceli Beldesinde düzenlenen toplantıya Besni Kaymakamı Ahmet Gencer, Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Recep Gündoğan, Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyeleri Prof. Dr. İzzet Açar ve Prof. Dr. M. Ertuğrul Güldür, Bingöl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Doç. Dr. Abdulkadir Sürücü, Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü Konu Uzmanları Dr. Kamil Sarpkaya ve Uzm. Yasemin Bengü Şahan, Köseceli Belediye Başkanı Mehmet Kurtulmuş, Suvarlı Belediye Başkanı Mehmet Korkmaz, Besni İlçe Jandarma Komutan Vekili Arif Bekar, Besni İlçe Emniyet Müdürü Cemal Avan, Besni Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Mehmet Kösekul, Besni Özel İdare İlçe Müdürü Hüseyin Yüksel, muhtarlar ve çiftçiler katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Besni Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Mehmet Kösekul; "Bölgedeki Antepfıstığı yetiştiriciliği yapan üreticilerimizin sorunlarının ve çözüm önerilerinin konuşulduğu toplantıda bizlerde çiftçilerimizin yetiştiricilik ve pazarlamadaki sorunlarını dinledik. İlçemizde 200.000 dekar alanda 2.950 çiftçimiz Antepfıstığı yetiştiriciliği yapmakta olup, bu miktar ilçe ekonomisine büyük katkı sağlamaktadır. Bu toplantıdan çıkan sonuçların bir rapor olarak hazırlanması ve çözümü için gerekli yerlere iletilmesi konusunda idari anlamda çalışma yapılacaktır. Bu sayede toplantının daha da verimli hale gelmesi sağlanacaktır. Toplantımızın tüm çiftçilerimiz ve başta bölgemiz Antepfıstığı üreticilerine hayırlı olmasını temenni eder, bol kazançlar dilerim" dedi.

Kösekul'dan sonra konuşan Besni Kaymakamı Ahmet Gencer ise; "Fıstık Üreticisi Ahmet Özel bölgede Antep Fıstığı ile ilgili bit toplantı yapılmasını çok arzu etti. Biz de bunun üzerine İlçe Tarım Müdürlüğümüz ile birlikte Harran Üniversitesinin kıymetli Dekanı hocam ve ekibi, fıstık endüstrisinden uzman arkadaşlar ile Tarım İl Müdürlüğünden teknik arkadaşlarla birlikte toplantı yapılmasının faydalı olacağını düşündük. Çiftçilerimize toplantıya ilgilerinden dolayı teşekkür ediyorum. Demek ki bölgede böyle bir toplantı yapılmasına ihtiyaç varmış. Umarım toplantıda yapılacak sunumlar ile birlikte Köseceli Beldesi olmak üzere Besni genelindeki fıstık üreticilerimizin sorunlarının masaya yatırılarak, mevcut teknikler bir daha gözden geçirilerek, ağaç başına verimin nasıl artırılabileceği, bölge çiftçisinin gelir düzeyinin bu anlamda nasıl artış sağlanacağı konusunda inşallah faydalı sonuçlar alınacağını ümit ediyorum. Toplantıdan çıkacak sonuçlara göre de İl ve İlçe Tarım Müdürlüğü olarak fıstık üreticilerimize yönelik uygulayacağımız projeler ve atacağımız adımlar daha da netleşmiş olur. Bu toplantının organizesinde emeği geçen bütün arkadaşlara teşekkür ediyorum" dedi.

Gencer'den sonra konuşan Fıstık Üreticisi Ahmet Özel, toplantının amacının Besni fıstığının yıllardan beri yaşanan sorun ve sıkıntılarına çözüm bulmak olduğunu belirterek; "Bizim en büyük sorunumuz, 7 yıldan beri pisila denen böcekle mücadele ediyoruz. Bu böceğe bir türlü çare bulunamadı. Biz el ele vererek bu pisila böceğinin çaresine bakmalıyız. Pisila böceği fıstığı fos ediyor, dallar dökülüyor ve fıstık dolmuyor. Zaten bu sene fıstık yok. Bu konuda en büyük sorunlarımızdan birisi de kuraklıktır. Kuraklığın önüne nasıl geçebiliriz, bahçelerimizi nasıl sulayabiliriz? Çetintepe barajımız ve devletimizin sondajları var. Biz kuraklıktan dolayı fıstık alamıyoruz. Besni fıstığının kalitesini belki hiç birimiz bilmiyoruz. Bunun patentinin mutlaka alınması gerekiyor. Sibirya adasında fıstık üretiliyor. Oradaki fıstıkla bizim fıstıklarımız eş değer. Onlar ne yapıyor, bizden Besni fıstığını 30 TL'ye alıyor, paketlemesini yapıyor ve 70 TL'ye satılıyorlar.

Biz burada Fıstık Üreticileri Birliği kurmalıyız. Biz burada birlik kurarsak fıstığımız daha çok gelişecek ve daha iyi verim alacağız. Ayrıca örnek bahçemiz de yok. Bu bahçenin oluşturulması faydamıza olacaktır. Toplantımıza katılan herkese teşekkür ediyorum" dedi.

Özel'in konuşmasının ardından Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Recep Gündoğan, Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyeleri Prof. Dr. İzzet Açar ve Prof. Dr. M. Ertuğrul Güldür, Bingöl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Doç. Dr. Abdulkadir Sürücü, Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü Konu Uzmanları Dr. Kamil Sarpkaya ve Uzm. Yasemin Bengü Şahan tarafından çiftçilere bilgilendirme sunumları yapıldı.