Ata yurdunun insanlarıyla bir araya gelmekten mutluluk duyduğunu söyleyen Mikdat Besni, 1955 yılında Sivas Divriği'de dünyaya geldiğini ve Veteriner Hekim olarak kamu görevi yürüttüğünü söyledi. Besni; "Atamız Ali Efendi'nin hoca olduğu ve Besni'den gelip Divriği'ye yerleştiği, ailede nesilden nesile aktarılan net bir bilgidir. Doğduğum Divriği'de ailemize ‘Besnioğlu ve Besnililer’ denilirdi. Büyükbabamız ve kardeşi Soyadı Kanunu çıkınca 'Besni' soyadını almıştır.

Kardeşim Ekrem Besni tarafından taranan, Divriği İlçe Nüfus Müdürlüğündeki kayıtlar Osmanlı'nın son dönemine kadar uzanmaktadır. Daha önceyi kapsayan arşiv, Sivas'a taşındığından ulaşılamamıştır. Ali Hoca'nın Besni'den gelişi ise erişilemeyen döneme dayandığı için göç kaydına rastlanamamıştır. Bu nedenle akrabalarıma erişemedim.

Milliyet Yayınları arasında yer alan 'Osmanlı Şehirleri' isimli kitapta 'Divriği'deki Celali İsyanlarına Besni Mahkemeleri görevlendirilmiştir' bilgisi tarafımca tespit edilmiştir. İstanbul Besnililer Derneğine hediye etmek istediğim bu kitabı ne yazık ki kişisel kitaplığımda bulamadım.

Osmanlı şehirleri konusunda başvuru niteliğindeki bu kitapta yer alan bilgi ile aileden nesiller boyu aktarılan bilgi birbirini desteklemektedir. Osmanlı hukuk sisteminde Şer’i hukuk olması, kadılar gibi hocaların da medrese tahsili yapmaları ve İlmiye sınıfından olmaları, fıkıh bilmeleri mahkemenin bulunmadığı yerlerde camilerin mahkeme olarak kullanılması göz önüne alındığında, ailenin Besni'den gelen büyüğü Ali Hoca'nın söz konusu mahkemelerde görevlendirildiği akla gelmektedir. Uzun yıllardır kökenimle ilgilenmekte ve bulabildiğim her bilgiye uzanmaya çalışmaktayım.

Besnililerle Karşılaştığımda Ata Yurdumun İnsanları Olarak Onlara Büyük Bir Yakınlık ve Sıcaklık Hissetmekteyim

Son yıllarda fotoğraf sanatıyla ciddi olarak ilgileniyorum. İyi fotoğrafa destek vermek amacıyla yorumlar yazıyorum ve 10 yıla yakın fotoğraf çekiyorum. Bu çerçevede ülkemin güzelliklerinin tanıtılmasının yanında, dış ülkelerdeki örnek mekan ve coğrafyalarda ilgimi çekmektedir. Fotoğraf sanatına olan ilgim ve soyadımdan dolayı Besni Fotoğraf Derneği Başkanı Hasan Turgut bey ile sosyal medya üzerinden tanışıklığımız vardı ve zaman zaman yaptığımız telefon görüşmeleriyle daha da yakınlaştık.

Bir Gün Besni'ye Gelip Ata Yurdumun Bugününü Fotoğraflayarak Tanıtacağım  

Hasan Bey her zaman beni Besni'de görmeyi ve Besni'yi fotoğraflamamı isterdi. Bunu ben de çok arzu ettim ama ne yazık ki kısmet olmadı. Ama hedefimdedir, yakında inşallah emekli olacağım ve zamanım olacak. Böylece doğduğum beni yetiştiren Divriği’yle birlikte Ata yurdumun bu gününü fotoğraflayarak tanıtımına yardımcı olmak ve geleceğe arşiv bırakmak suretiyle hizmet edeceğim.

Ahmet Kemal Ferlengez'i Besni Aşığı Bir Kişi Olarak Tanıdım

Hasan Turgut beyin girişimleriyle İstanbul Besnililer Derneğinin çok kıymetli Başkanı Av. Ahmet Kemal Ferlengez ile telefon görüşmesiyle tanıştık. Kendilerini Besni aşığı bir kişi olarak tanıdım. Soyadıma duyduğu saygıyı anlatmak mümkün değildir. Beni İstanbul Besnililer Derneğinin tanışma toplantısına davet ettiler, ağırladılar ve onurlandırdılar sağ olsunlar.

Ata Yurdumun İnsanlarıyla Bir Araya Gelmek Benim İçin Büyük Mutluluktu

18 Kasım Cumartesi günü İstanbul Besnililer Derneğinde ata yurdumun insanlarıyla bir araya geldim. Besni'den yetişmiş şairler, aşıklar, ses ve saz sanatçıları, bürokratlar ve iş adamları ile tanıştım. Dernek Başkanı Av. Ahmet Kemal Fenlengez ile kucaklaşarak, sanki ata yurdumun insanlarıyla kucaklaşmış oldum ve büyük bir mutluluk yaşadım. Dernekte ses ve saz sanatçılarının sanat icralarından, şair ve aşıkların dinletilerinden çok etkilendim. Besni'ye has şora çorbasını, biberini, üzümünü, bastığı ve kırmasını yine bir Besnilinin yaptığı yoğurt ile keyifle hep birlikte yedik.

Ata yurdumun insanlarıyla bir araya gelmek benim için büyük mutluluktu. Fırsat buldukça yenilerini yaşamaktan onur duyarım. Bu vesile ile Dernek Başkanı Av. Ahmet Kemal Ferlengez'e ve onun şahsında tanıştığım tüm Besnililere teşekkürlerimi, selamlarımı ve saygılarımı iletirim" dedi.