Besni Ziraat Odası Başkanı İsmail Sümer, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Orta Doğu Anadolu Ziraat Odaları Bölge toplantısında, Adıyamanlı çiftçilerin tarım ile ilgili sorunlarını anlattı.

Ankara TZOB Otel’de gerçekleştirilen toplantıya, Adıyaman, Amasya, Elazığ, Malatya, Sivas, Tokat ve Tunceli’de bulunan 62 Ziraat Odası’ndan Oda Başkanları katıldı.

Toplantı TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar’ın açılış konuşmasıyla başladı. Bayraktar’ın tarım ve hayvancılık konusunda yaptığı değerlendirmenin ardından söz alan il temsilcileri ve Ziraat Odası Başkanları illerin tarım, hayvancılıktaki sorunlarını ve çiftçi taleplerini dile getirdiler.

Toplantıya TZOB Yönetim Kurulu Üyesi, Orta Doğu Anadolu Bölge Temsilcisi Bekir Şinasi Özdemir de katıldı.

Toplantıda Adıyaman çiftçilerinin tarım ile ilgili sorunlarını anlatan bir konuşma yapan Besni Ziraat Odası Başkanı İsmail Sümer,  Adıyaman'ın bir ilçesini ve onlarca köyünü Atatürk Barajı sahasında yitirerek binlerce dekar arazisini su altında kaybetmiş GAP mağduru bir il durumunda olduğunu söyledi.

Sulama projelerinden tütün yönetmeliğine, toplulaştırma çalışmalarından enerji desteğine, tarımsal kredilerden destek projelerine kadar bir çok konuya değinen Başkan İsmail Sümer, konuşmasında şu ifadelere yer verdi;

Sulama Projeleri

Çetintepe Barajı fesh edilen işin tekrar ihalesinin yapılarak ihale sürecinin tamamlanması, Koçali Barajı, Gömükhan Barajı, Balkar, Çelik ve Çifthisar göleti ve sulamalarının işlerinde ilerleme sağlanması.

Akpınar, Çınarlıgöl, Akçalı ve Adıyaman göletleri sulamaları, Atatürk Barajı GölüBebek 1 ve 2 pompaj sulaması, Besni Barajı sulaması, Besni Akpınar Göleti ve sulaması, Kahta Dot göleti, Büyükçay Barajı ve sulaması, Gerger Kesertaş Göleti ve sulaması, Gölbaşı Çınarlıgöl Göleti ve sulaması, Kapıdere Derivasyonu, Besni Keysun ve Kızılin sulaması ihalelerinin bir an evvel yapılması oldukça önemlidir.

Tek Başına İçim Özelliğine Sahip Tütün Yönetmeliği

TBMM'de görüşmeleri tamamlanarak 7061 nolu kanunda yer alan ve 04/12/2017 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 62, 63 ve 93. maddeleri orjinalliği ve tek başına içim özelliği ile başta Adıyaman olmak üzere ülkemize özgür bir değer olan sarmalık tütün üretimi ve ticaretine ilişkin kanun 01.07.2019 tarihinde yürürlüğe girecek olması sebebiyle, üreticilerimizin zaman konusunda mağduriyet yaşamamaları için Sarmalık Kıyılmış Tütünler ile ilgili yönetmeliğin bir an evvel çıkartılması.

Toplulaştırma Çalışmaları

İlimizde Toplulaştırma çalışmaları durağan bir şekilde olup, herhangi bir ilerleme söz konusu olmamaktadır. Bu çalışmaların hız kazandırılması üretim bakımından önem arz etmektedir.

Enerji Desteği

Diyarbakır, Şanlıurfa ve Mardin illerinde çiftçilere verilmekte olan, yaklaşık %65 civarı olan enerji desteğinin Baraj ve Göletlerimiz tamamlanıncaya kadar ilimize de verilmesi. Bu sayede enerji bedelinin yüksek oluşu nedeniyle atıl durumda olan bir çok tesis yeniden üretime döndürülecektir.

Tarımsal Krediler

Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından özel ağaçlandırmalarda bahçe tesisleri için (Badem, Ceviz ve Antep Fıstığı) verilen 15 yıllık düşük faizli kredinin kaldırılması, bahçe tesisi kurmak isteyen çiftçilerimizi zor durumda bırakmıştır. İlimizde 55 bin dekar badem bahçesi bulunmakta olup, bu tesislerin kurulumunda yaklaşık 33 bin dekar alanda bu kredi kullandırılmıştır. Bu kredilerin kaldırılması sebebiyle bahçe tesisi kurulumu durma noktasına gelmiştir. Bu kredinin devam ettirilmesi oldukça önemlidir.

Kırsal Kalkınma Yatırım Destekleri Projeleri

Gerek girişimcilik kapasitesi ve alternatif gelir kaynakları oluşturmak, gerekse gelir ve sosyal standartları geliştirmek açısından Kırsal Kalkınma Yatırım Desteklerine sunulan tüm projelerimizin desteklenmesi ilimizin tarımı açısından önemli olacaktır.

Küçük Ölçekli İşletmelerin Desteklenmesi

Başta Çelikhan, Gerger, Sincik ve Tut ilçelerimizdeki üreticiler küçük arazilere sahiptir. Özellikle Çelikhan ilçemizin en önemli üretim kaynağını tütün oluşturmaktadır. Küçük işletmelere verilen destek kapsamına ürün deseni olarak tütünün de dahil edilmesi oldukça önemlidir" dedi.

Başkan Sümer ayrıca ilimizin ve bölgemizin sorunlarını dile getirmelerini sağlayan Türkiye Ziraat Odaları Birliği yetkililerine teşekkür etti.