Yıldırım "Genel kredi taksit sınırı 9 aydan 12 aya çıkarıldı" dedi.

Başbakan Binali Yıldırım Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısı ardından kredi kartı ve taksit düzenlemesiyle ilgili açıklama yaptı. İşte Başbakan'ın konuşmasından satır başları:

BORÇLAR 72 AYA KADAR YAPILANDIRILACAK

"*Genel kredi taksit sınırı 9 aydan 12 aya çıkarıldı. azı ürünlerde taksit sayısı olabiliyor. Daha az olanlar ve farklı olanlar var ama her halükarda 12 aydan daha fazla olmuyor. Kredi kartlarıın borç bakiyelerinin yeniden yapılandırma imkanı getiriyoruz. Baştan yapmışsınız taksitleri sonra ödeme zorluğu içine girdiniz. Değiştirebiliyorsunuz, yeniden yapılandırma yapıyorsunuz. Bir defaya mahsus olmak üzere 72 aya kadar yeniden yapılandırma imkanı getiriyoruz. Bu ihtiyaç kredileriyle ilgili bir düzenleme.

TÜKETİCİ KREDİLERİNDE VADE 48 AYA ÇIKARILDI

*Tüketici kredilerindeki vade de 36 aydan 48 aya çıkarıyoruz.

*Konut kredilerinde öz kaynak kredi diye iki bölüm vardı. Yani 100 bin liraya bir ev alacaksınız 75 binini kredilendiriyordunuz, 25 binini de siz veriyordunuz. Burada 5 puan artırdık. Konut kredilerinde kullanım oranı yüzde 80'e çıkarıldı. Bankalar 80 bine kadar, yüzde 80’e kadar kredilendirebilecek yüzde 20’sini de alıcı karşılamış olacak.

*Kredi kartı gelirinin 4 katıyla sınırlı. Diyelim bin lira geliriniz varsa 4 bin lira. Burada değişikiğe gidildi. En az kredi kullanma limiti 5 bin 200 liraya çıkmış oldu asgari ücretin bin 300 lira olmasından dolayı. Kredi kartına gıda alımında taksit yok.

*Bankalarla katılım bankaları arasındaki farkı kaldırıyoruz. Katılım bankalarının finansal kiralamaları işlemlerinde kredi teminat oranı uygulamasından istisna getiriyoruz ve yüzde 100'ünü krediyle alabilecekler. Bankaların verdiği kredilerden sermaye yeterlilik oranı diye bir şey var. Eğer kredi ödenmezse onun bir karşılığı var. Burada katılım bankalarıyla diğer bankalar arasında farklılıklar vardı. Onları aradan kaldırıyoruz aynı kriter ve kural katılım bankalarına da uygulanacak.

*Enflasyonun artış sebebi gıda fiyatlarındaki ani dalgalanmalar. Gıda komitesi'nin yeniden yapılandırılmasını kararlaştırdık.

Gıda komitesi geçici ithalatla fiyatları dengeleyebilecek. Lisanslı depoculuk faaliyetleriyle fiyat artışı engellenecek." dedi.