Adıyaman Ziraat Odası başkanlığında ilçe ziraat oda başkanları, çeşitli sivil toplum kuruluşu temsilcileri, muhtarlar ‘tütün’ ile ilgili ortak açıklama yaptı.
Ziraat Odası toplantı salonunda gerçekleştirilen ortak basın açıklamasını Adıyaman Ziraat Odası Başkanı Salih Şahan yaptı.
Salih Şahan, son torba yasasında,sarmalık kıyılmış tütünlerle ilgili ve tamamıyla yasaklayıcı maddelerin yer aldığı ve bu tasarıda gerek üretiminde gerek taşınmasında ve gerekse pazarlamasında büyük cezai işlemlerin bulunduğu maddelerin olduğunu fakat bunun iptal edilmesi için gerekli girişimlerin gerçekleştirildiğini söyledi.
Salih Şahan, “İl ve ilçe ziraat odası başkanlarımız ile Ankara’ya giderek başta Meclis Başkan Vekilim Ahmet Aydın ve milletvekillerimiz ile görüşerek sarmalık kıyılmış tütünlerdeki bu sıkıntımızın ilimiz ekonomisini çökerteceğini,işsizliğin artacağını ve ayrıca köyden kente yoğun bir göç olayın başlayacağını belirttik.
Sarmalık kıyılmış tütünlerle ilgili bu sıkıntılarımız gündeme geldiği andan itibaren,başta Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkan Vekilimiz Ahmet Aydın ve Adıyaman Milletvekillerimiz ile yoğun bir şekilde çözüm arayışına girdik. Öncelikle Başbakanımız Binali Yıldırım ile sonrasında Maliye Bakanımız,İçişleri Bakanımız,Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımız, Gümrük ve Ticaret Bakanımız ile tek tek görüşerek konunun Adıyaman için ne kadar önemli olduğunu üreticilerimizin başka geçim kaynaklarının olmadığını hassasiyetle vurgulandı” dedi.
Adıyaman Milletvekillerinden alınan bilgileri paylaşan Şahan, “Milletvekillerimizden aldığımız bilgilere göre Başbakanımız Binali Yıldırım, tasarıdaki tütün konusu komisyona gelmeden önce çiftçilerimiz lehine revize edilerek mevcut durumun korunması için ilgili Bakanlıklara talimatlarını vermiş bulunmaktadır. Maliye Bakanlığı konuya ilişkin çalışmalarına başlamış durumdadır. Almış olduğumuz bilgilere göre Kanun Tasarısında üretici lehine değişikliklerin yapılacağı mağduriyetlerin yaşanmayacağı yönündedir” diye konuştu.
Salih Şahan açıklamasının devamında, “Milletvekillerimiz, ziraat odalarımız, STK’larımız, muhtarlarımız ve çiftçilerimiz tek bir yürek olup milli değerimiz olan tütünümüzün mücadelesini yapmıştır. Bundan sonrada sahip çıkmaya devam edecektir. Ziraat odaları olarak çiftçimizin emekçimizin yanında olup sorunlarımızın her daim takipçisi olmaya devam edeceğiz.
Torba yasasıyla morali bozulup, tedirginlik yaşayan, ancak asla umutsuzluğa kapılmayan Adıyaman çiftçisi,huzur kenti ilimizin huzurunu bozmamış, provokatörlere, istismarcılara izin vermemiş son derece sağduyulu davranmıştır. Bu davranışlarından dolayı tüm çiftçilerimizi yürekten kutluyorum.
Tüm sivil toplum kuruluşları,muhtarlar ve kanaat önderleri olarak komisyon oluşturup sarmalık kıyılmış tütünümüz tam anlamıyla kısa zamanda yasal zemine oturtuluncaya kadar çalışmalarımız devam edecektir. Adıyaman’a özgü bir değer haline gelen sarmalık kıyılmış tütünümüzün mücadelesini hep birlikte yapmış bulunmaktayız” şeklinde konuştu.
Salih Şahan ayrıca, tütün ile ilgili planlanılan herhangi bir protesto ve gösteri olmayacağını belirterek, bundan sonra oluşturulan komisyon üzerinden çalışmaların yapılacağını aktardı.
Toplantı daha sonra basına kapalı olarak devam etti.

Adıyaman Cihan Haber