Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü verilerine göre Dünya mermer rezervinin yüzde 4’ü, Türkiye’nin mermer rezervinin yüzde 15’inin bulunduğu Adıyaman’da mermer yurt dışına ihraç ediliyor. Adıyaman’da mermer sahası olarak 50’ye yakın alan kapatılırken, şuanda 14 mermer ocağı faal olarak işletiliyor. Adıyaman için önemli bir zenginlik olan mermer, Çin başta olmak üzere Uzak Doğu ülkeleri ve İtalya’ya kütleler halinde gönderiliyor. Aylık 25 bin ton mermer tırlar ile yurt dışına gönderilerek, işleniyor. İşlenen mermer tekrar Türkiye’ye satılıyor.
Adıyaman Mermer İhtisas Organize Sanayi Bölgesinin kurulmasıyla birlikte kütle olarak yurt dışına ihraç edilen mermerler Adıyaman’da işlenecek. Şuan tonu 120-150 Dolar’dan satılan mermerler işlendikten sonra bu fiyatın 8 kat üzerine satılacak.
Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Uslu, Adıyaman merkeze bağlı Çemberlitaş Köyü civarında yaklaşık 400 dönümlük alanın mermer ihtisas OSB için ayrıldığını ve ÇED raporunun çıkarılma aşamasında olduğunu söyledi.
Mermer ihtisas OSB’nin kurulmasıyla birlikte Adıyaman’a önemli bir ekonomik girdi sağlanacağını vurgulayan Mustafa Uslu, hem istihdamın artacağını hem de katma değerin artacağını söyledi.
Mustafa Kutlu, “Adıyaman’da ciddi bir mermer rezervi var. Bu rezervi eğer mamul hale getirip, ihracatını sağladığımız zaman Adıyaman’a ekonomik açıdan çok önemli bir girdi sağlanacak. Diğer taraftan istihdam acısından son derece önem arz edecek. Şuan birkaç tane atölye şeklinde mermer işleyen işletme var. Ancak daha seri üretim fabrikalarının kurulması için mermer ihtisas OSB’nin bitmesi bekleniyor. Bir yıl içerisinde bu OSB’nin faaliyete geçmesi bekleniyor” dedi.
Mermer İhtisas OSB’nin bitmesiyle Adıyaman’ın mermerin başkenti olacağını ifade eden Uslu, “Bittiği zaman Adıyaman mermer başkenti olacak. Bununla birlikte demiryolununda Adıyaman’a gelmesi mermercilikle ilgili çok önem arz ediyor. Şuanda zaten bütün bu ihracat yapılan mermerlerin gümrükleme işlemlerinin yapılması için çalışmalar suratla devam ediyor” şeklinde konuştu.

Adıyaman Cihan Haber