Müzenin açılışında konuşan Münire Sümer, katılımcılara Müzenin açılışına katıldıkları için teşekkür etti. Sümer; “Besni’mizin kültürünü, geleneklerini ve yaşam biçimini yansıtacak olan bu müzenin Besni’ye kazandırılması için yıllarca çaba harcadım. Bu çaba ve çalışmalar ile müzenin yapımı 5 yıl sürdü. Müzenin yapımı için Besni Belediyesi’nin tahsis ettiği Üzümlü Park’ta 2010 yılında müzenin inşaatını başlattım. Fakat maddi imkansızlıklar nedeniyle inşaatı devam ettiremedim. Bu sıkıntılara seyirci kalmayan Erdemoğlu Ailesi’nin şahsında Sayın Ali Erdemoğlu inşaatın yapımını üstlenerek inşaatı bugünkü hale getirdi. Müzenin bitiriliş anına kadar maddi manevi yanımda oldular. Bu yardım benim şahsıma değil dolaylı olarak Besni halkınadır. Erdemoğlu Ailesi’nin Besni’ye kazandırdığı sayısız eserlerin bir halkasını da müzemiz oluşturmaktadır. Bu önemli ve değerli katkılarından dolayı kendilerine teşekkür ediyorum.

Ayrıca müzemizin materyallerinin yerleştirilmesi ve düzenlenmesi konusunda en başından sonuna kadar yanımda bulunan Besni Servi Erdemoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdiresi Ferda Uncu’ya, değerli öğretmenlerine ve öğrencilerine teşekkür ediyorum. Besni’mize kazandırılan bu kültürel mirasa herkesin sahip çıkmasını istiyor ve temenni ediyorum” dedi.

Konuşmanın ardından Müzenin açılışı gerçekleştirildi ve müze gezildi. Münire Sümer protokole ve davetlilere müze hakkında bilgiler verdi.

Açılışta Besni Eğitim Vakfı tarafından Münire Sümer’e plaket verildi. Plaketi Besni İlçe Kaymakamı Çağlayan Kaya takdim etti.  

Açılışın ardından görüşlerini aldığımız Besni Servi Erdemoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdiresi Ferda Uncu ise; “Yaklaşık bir ay önce Besni’de bir etnografya müzesinin açılacağını Sayın Kaymakamımız Çağlayan Kaya‘dan duyduk. Müzenin bir ay sonraki Besni 17.Eğitim Bayramına yetiştirilmesi gerekiyordu. Bu haber okulumuzu çok heyecanlandırdı. Hemen müzenin kurulmasına ön ayak olan Münire Sümer Hanımefendiyle tanıştık.

Erdemoğlu Ailesi’nin desteğiyle bitirilmiş olan Üzümlü Parktaki konağın temizlenmesi ile işe başladık.

Sergilenecek objelerin temizlenmesi, onarılması, taşınması ve yerleştirilmesi için ekibimizle olağan üstü çalıştık.

Besni’nin geçmişi ile geleceği arasındaki kopuklukları gideren ve geçmişini gelecek nesillere aktarabilmek için yapılan bu çalışmalarda emek sarf eden başta Münire Sümer hanımefendi olmak üzere okulumuz Müdür Yardımcısı Esra Göktürk ’e, Giyim Üretim Teknolojileri Alanı öğretmenimiz Nejla Yiğit ’e, okulumuz Yardımcı Personelimiz Adnan Gündüz ’e ve Halil Yücel’e, ayrıca müzenin kuruluşunda bizi yalnız bırakmayan Derya Turgut ’a ve Besni esnafımızdan bu çalışmalarla alakalı olarak maddi manevi desteklerini esirgemeyen Mehmet Karabayır ’a teşekkür ediyorum. Müzemiz Besni’mize hayırlı olsun” dedi.

Müzenin açılışından sonra Besni Kültür Merkezi Salonunda “Besni’de Eğitim Bir Kültürdür” paneli düzenlendi.

Panele konuşmacı olarak Prof.Dr. Hacı Duran, Besni Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç.Dr. Mücahit Çelik, Öğretim Görevlisi Aydın Özdemir ve Besni İlçe Milli Eğitim Müdürü Neşet Yazar katıldı.

Panelde Besni’nin eğitime önem verdiğini ve Besnili birçok eğitimcinin olduğu söylendi.

Öğlenden sonra ise Besni Kültür Merkezi Salonunda “Adıyaman ve Besni’de Yüksek Öğretimin Dünü, Bugünü ve Yarını” konulu konferans verildi.

Besni Mehmet Erdemoğlu Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Murat Pala’nın kolaylaştırıcı olduğu konferansa konuşmacı olarak Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Mustafa Talha Gönüllü katıldı.

Konferansın ardından “Çocuklar Babalarını Anlatıyor” konulu söyleşi düzenlendi.

Besni Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Şaban Çağıran’nın kolaylaştırıcı olduğu söyleşiye konuşmacı olarak katılan Merinos Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu, Merinos’un Kurucusu babası Merhum Mehmet Erdemoğlu ve Merinos’un Öyküsünü anlattı.

Daha sonra geleneksel hale getirilen Besni Lisesi ve Ortaokul Mezunlarının 3. Pilav Günü etkinlikleri yapıldı.

Şehit Abidin Tanrıkolu Anadolu Lisesi (Eski Besni Lisesi) bahçesinde gerçekleştirilen etkinlik, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Programın açılış konuşmasını yapan Asım Öcal, etkinliğe katılan herkese teşekkür ederek, geleneksel hale getirilen bu etkinliğin her yıl düzenleneceğini söyledi.

Öcal’dan sonra Atatürkçü Düşünce Derneği Besni Şube Başkanı Akif Bahçeci ve Besni İlçe Kaymakamı Çağlayan Kaya birer konuşma yaparak duygularını ifade ettiler. Okul öğrencilerinden Berna Aydoğan da öğrenciler adına bir konuşma yaptı.

Konuşmaların ardından okulda öğretmenlik yapanlar ile öğrenciler anılarını anlattılar.

Programda Dr. Merhum Kemal Tabak ve Abdulkadir Göğüş’e temsili ortaokul diploması verildi. Dr. Merhum Kemal Tabak’ın diploması oğlu Dr. Selçuk Tabak’a takdim edildi.

 Daha sonra ise slayt gösterisi ile fotoğraf sergisi yapıldı ve Mehmet Çil hoca temsili ders verdi.

Okul bahçesine temsili fidan dikimi ve pilav ikramının ardından program sona erdi.

Besni Eğitim Bayramı’nın 3. Gününde ise Yenikent Leylekli Parkta bulunan ADD Kültür ve Sanat Lokali Bahçesinde kahvaltı ikramında bulunuldu ve 17. Besni Eğitim Bayramı sona erdi.