Kutlamalar Kaymakamlık Binası önünde bulunan Atatürk Anıtına çelenk sunum töreni, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı.

Törenin ardından Besni Servi Erdemoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (Kız Meslek Lisesi) öğrencileri tarafından el emeği göz nuru eşyalar ve yemeklerden oluşan serginin açılışı yapıldı. Sergi yağmura rağmen devam etti.

Daha sonra Ressam Abdulkadir Göğüş’ün çizdiği resimlerden oluşan serginin açılışı gerçekleştirildi.

Sergilerin ardından Bayram Yürüyüşü yapıldı. Meslek Yüksekokulu önünden başlayacak olan yürüyüş, hava şartları nedeni ile Kaymakamlık önünden başlayarak açılış konuşmalarının yapılacağı Uzay Çatı’da sona erdi.

Programın açılış konuşması Besni Eğitim Vakfı Başkanı Hasan Doğan tarafından yapıldı. Doğan konuşmasında şu ifadelere yer verdi; “17. Eğitim Bayramımızı ülkemizde yaşanan terör olayları ve şehitlerimiz nedeniyle buruk kutluyoruz. Şehitlerimize Allah’tan rahmet, yakınlarına ve tüm halkımıza sabır ve başsağlığı diliyorum. Hepimizi derinden üzen bu gelişmeler nedeniyle bayram programımızdaki konser ve eğlence bölümlerini bayram düzenleme komitesi olarak iptal ettik. Eğitim, ülkelerin gelişmesi ve kalkınması ile bireylerin yaşam kalitesinin artırılmasında en önemli araçlardan biridir. Bu nedenle, yaşanan sorunların büyük çoğunluğunun temelinde eğitim eksikliği olduğu vardır. Vakfımızın kuruluş amacı, hayatımızın her alanında eğitim eksikliğinin giderilmesine katkıda bulunmaktır. BEV olarak ne kadar yüce bir konuya katkı sağlamaya çalıştığımızın bilinciyle hareket ediyor ve edeceğiz. Bu kapsamda eğitim bayramının hayırlı uğurlu olmasını diliyoruz.

Elbette yapılacak çok şey, ulaşılacak çok öğrenci var. Ancak her zaman olduğu gibi kaynaklar sınırlı yapılacak işler ise sınırsızdır. Ama biz elimizden geldiğinin fazlasını yapmaya gayret ediyoruz.

Bu yıl yaptığımız çalışmalardan bazıları şunlardır;

1. vakfımıza, İstanbul’un en güzel yerlerinden biri olan Mecidiyeköy’de mülk satın aldık. Bu konuda desteğini esirgemeyen tüm gönüllülere çok ama çok teşekkür ederim. Zira vakfımızı sonsuza kadar götürecek bir proje idi.

2. 128 öğrenciye burs verdik.

3. İstanbul içi ve dışı Besni Derneklerinin çoğunu ziyaret ederek görüş ve önerilerini aldık. Onlarla aramızdaki car olan bağı güçlendirdik. Diğer derneklerimizi de ziyaret etmeye devam edeceğiz.

4. İstanbul dışı Dernek Başkanlarımız genel kurulumuzda vakıf yönetimine seçilmişler ve gücümüzü tüm yurda yayılmıştır.

5. Boğaziçi üniversitesi ile birlikte ilçemiz Yazıbeydilli köyü ilköğretim okulunun yeniden inşasına katkıda bulunduk hala da devam ediyoruz.

6. Yatırım amaçlı almış olduğumuz Uzay Çatı’daki vakfımıza ait dükkânları, Belediye Meclis Kararına istinaden Belediyemize satışını gerçekleştirdik.

Bütün bunları yaparken de Dünya’da ve ülkemizde sadece ilçemize özgü olan “Besni Eğitim Bayramı Etkinliği”ni sürekli ve düzenli bir şekilde yaşama geçirerek, Besni’mizi ülkemize ve Dünya’ya tanıtmaktadır.

Besni Eğitim Vakfı olarak, bugüne kadar okul açmanın yanında binlerce öğrencimize burs verdik okulları tamir ettirdik. Okulların çeşitli ihtiyaçlarını giderdik. Başarılı öğrencileri ödüllendirdik. Besni Eğitim Bayramı vesilesiyle, bensimize çok ünlü bilim adamları siyasetçiler, yazarlar, sanatçılar, alanında uzman değerli şahsiyetler getirerek bensimizi tanıttık ve kültürel zenginliğimizi anlattık. Eğitimin yanında bir diğer amacımız da Besni’mizin tanıtımına ve kültürüne de katkıda bulunmaktır.

Vakıf olarak yapılan çalışmalarımız burada saymakla bitmez ama ihtiyaçlara göre elbette yetersizdir. Demek ki bize ve bize gönül verenlerin sayısının artması gerekir. Öyleyse dayanışma halinde olmalıyız. Sizlerin küçücük katkılarına ihtiyacı olan çok büyük hayal sahibi çocuklarımız var. Lütfen onlara kulak verin bu anlamda hepinizden ve herkesten destek bekliyoruz. Kapımız hepinize açıktır. Çünkü vakıf, dayanışma demektir. Gönüllü katılım ve yardım demektir.

17. Eğitim Bayramımız bugün başlayacak ve 3 gün sürecektir. Her eğitim bayramında olduğu gibi, bu bayramda da önemli etkinliklere ev sahipliği yapıyoruz.

Eğitim bayramının hayırlı uğurlu olmasını diler, ana paydaşlarımız olan ve büyük desteklerini daima yanımızda hissettiğimiz Kaymakamlık, Belediye, Milli Eğitim Camiası ve diğer tüm sivil toplum örgütlerimizle halkımıza teşekkür eder saygılar sunarım” dedi.

Doğan’dan sonra konuşan Besni Kaymakamı Çağlayan Kaya ise, tüm şehitlere rahmet dileyerek başladığı konuşmasında, “Bir ülkeyi geleceğe taşıyan yegâne unsur tartışmasız eğitimdir. Bir düşünürün dediği gibi, “1 yıl sonrasını düşünüyorsanız tohum ek, 10 yıl sonrasını düşünüyorsanız ağaç dikin ama 100 yıl sonrasını düşünüyorsanız insan yetiştirin” demektedir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, bir milletin gerçek kurtuluşu ancak eğitimle olur diyerek eğitimin bir millet için ne kadar önemli olduğunu vurgulamıştır” dedi. .

17. Besni Eğitim Bayramının hayırlı olmasını dileyen Adıyaman Belediye Başkanı F. Hüsrev Kutlu ise, “Bir sonraki dönemde Besni ilçemizden en az bir Milletvekilinin olması için bir siyasi olarak gereken mücadeleyi fazlasıyla vereceğim. Besni ilçemizin fıstığına Gaziantep sahip çıkıyor, üzümüne ise Gölbaşı ilçemiz sahip çıkmakta,  çok şükür ki bu eğitim bayramına sahip çıkan olmadı. Türkiye’de eğitim bayramı yapılan tek yer Besni ilçemizdir. Bu bakımdan eğitime yaptıkları katkılardan dolayı Türkiye’nin neresinde olursa olsun bütün Besnilileri tebrik ediyorum” dedi.  

Terörle onurlu bir şekilde mücadele ederek şahadet mertebesine ulaşan vatan kahramanlarını rahmetle, gazilere ise acil şifalar dileyen Vali Mahmut Demirtaş, “Dünyanın ilk ve tek eğitim bayramı olma özelliğini taşıyan Besni Eğitim Bayramını bu yıl buruk bir şekilde kutluyoruz. Besni Eğitim Bayramının ülkemize, ilimize ve Besni ilçemize hayırlar getirmesini temenni ediyorum. En önemli, en esaslı nokta eğitim meselesidir. Çünkü eğitim bir milleti ya hür, bağımsız, şanlı, yüce bir toplum halinde yaşatır ya da  esaret ve sefalete terk eder” diyen Gazi Mustafa Kemal, milletimizin bir var oluş mücadelesi verdiği Kurtuluş Savaşı’nın en zor günlerinde, top seslerinin duyulduğu bir ortamda, Ankara’da Maarif yani Eğitim Kongresini toplamıştır. Bu durum, eğitim mücadelesinin, en az cephe savaşları kadar önemsendiğinin göstergesidir. Kuşkusuz eğitim, çağımızın da en önemli vazgeçilmezlerindendir. Bilim ve teknolojinin baş döndürücü bir hızla ilerlediği günümüz dünyasında; gelişmelere ayak uydurabilmek, maddi ve manevi doyuma ulaşabilmek, dünyaya daha geniş pencereden bakabilmek ve analitik düşünüp fikirler üretebilmek ancak eğitimle mümkündür” dedi.

Konuşmaların ardından Vali Mahmut Demirtaş ve beraberindeki heyet, 17. Besni Eğitim Bayramı etkinlikleri kapsamında Merinos Holding’in katkılarıyla yapılan ve Besni ilçesine ait yöresel eşyaların yer aldığı Müzenin açılışını gerçekleştirdi.

Açılışın ardından “Üretici Çiftçinin Sorunları ve Besni’de Çiftçi Olmak” konulu panel düzenlendi.

Panel Kolaylaştırıcısı olarak Besni Ziraat Odası Başkanı İsmail Sümer’in görev aldığı Panele konuşmacı olarak, Harran Ünv. Ziraat Fak. Bah. Bitk. Böl. Başkanı Prof. Dr. Bekir Erol Ak, Harran Ünv. Ziraat Fak. Bitki Koruma Böl. Prof. Dr. Abuzer Yücel, Harran Ünv. Ziraat Fak. Bahçe Bitk. Böl. Prof. Dr. Saadettin Gürsöz, Harran Ünv. Ziraat Fak.Tarla Bit.Böl. Doç.Dr. Osman Çopur ve Harran Ünv. Ziraat Fak.Toprak Böl.Öğretim Üyesi  Doç.Dr. Ali Rıza Öztürkmen ile çiftçiler Mehmet Çucuk, Mehmet Zengi ve Ramazan Orhan katıldı. Çiftçiler, fıstık, üzüm ve pamuk yetiştiriciliğinin sorun ve sıkıntılarını anlatırken, panele konuşmacı olarak katılan heyet ise bunların çözümü noktasında yapılacak çalışmalar konusunda bilgiler verdi.

Bu panelin ardından ise “Denizbank Tarım Bankacılığı Uygulamaları” konulu panel düzenlendi.  

Panel Kolaylaştırıcısı olarak BEV Yönetim Kurulu Üyesi Şaban Çağıran’ın görev aldığı Panele konuşmacı olarak Denizbank Diyarbakır Bölge Müdürü Pelvin Dinçer katıldı. Dinçer, bankanın çiftçilere sağladığı kolaylıklardan bahsetti.

Panelin ardından Besni Eğitim Bayramı’nın ilk gün etkinlikleri sona erdi.