TÜSİAD ve TÜRKONFED işbirliği, Garanti Bankası’nın ana desteği ve Kariyer.net İK Platformu İş Ortaklığı ile hayata geçirilen ve ülkemizin öncelikle az gelişmiş bölgelerindeki KOBİ’lerin insan kaynakları, teknoloji ve yönetim becerilerini iyileştirmeyi hedefleyen BORGİP, DOGÜNSİFED ve DİSİAD ev sahipliğinde Diyarbakır toplantısı ile devam etti.

24 Mart 2018-Diyarbakır-Küçük ve Orta Boy İşletmelerin (KOBİ) yönetim becerilerini iyileştirmeyi, nitelikli insan kaynaklarına erişimini kolaylaştırmayı ve teknoloji kullanım düzeylerini artırmayı hedefleyen, TÜSİAD ve TÜRKONFED işbirliği ile hayata geçirilen Bölgelerarası Ortak Girişim Projesi (BORGİP), Garanti Bankası’nın ana desteği ve Kariyer.net İK Platformu İş Ortaklığı ile Diyarbakır’da düzenlenen toplantı ile devam etti. Doğu-Güneydoğu Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu (DOGÜNSİFED) ve Diyarbakır Sanayici ve İş İnsanları Derneği (DİSİAD) ev sahipliğinde“6 Adımda Hızlı ve Karlı Büyümenin Yolları” anatemasıyla23 Mart 2018tarihindeDiyarbakır Demir Otel’de düzenlenen toplantı, TÜRKONFED Yönetim Kurulu Üyesi-DİSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Burç Baysal, DOGÜNSİFED Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Özkılıç ile Garanti Bankası Küçük İşletme Bankacılığı Direktörü Mustafa Sağlık’ın açılış konuşmalarıyla başladı.

KOBİ’LERE MENTÖR DESTEĞİ

Diyarbakır işdünyasıtemsilcileriveKOBİ’lerinkatılacağıtoplantıdaprojenintanıtımı, TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı - TÜSİAD BORGİP Çalışma Grubu Başkanı Şükrü Ünlütürk ve Kariyer.net Genel Müdürü Fatih Uysal tarafından yapılacak. Toplantıda ayrıca, Kariyer.netdesteğiileKOBİ’lerinnitelikliinsankaynağınaserbestzamanlıolarakerişimiiçinoluşturulan platform hakkında da bilgi verilecek. ActioncoachKurucuOrtağıÖzgeToramantoplantınınöğledensonragerçekleştirilecekoturumunda6 Adımda Hızlıve Karlı Büyümenin Yolları’nı Diyarbakırlı iş insanları ve KOBİ yöneticilerine aktardı.

BORGİP ile imalat sanayinde faaliyet gösteren ve 20 ila 249 çalışana sahip KOBİ’lere; mentorluk, nitelikliinsankaynağıveteknolojigibialanlardadesteklersunuluyor. Toplantıya katılarak başvuran ve KOBİ Patronlar Kulübü programı için uygun görülen firmalar da programı tamamladıktan sonra, uygunluk durumuna göre, benzer sektörden büyük ölçekli firma sahibi TÜSİAD-TÜRKONFED BORGİP mentorları ile eşleştirilecek.

                ÖZKILIÇ: “KALKINMA, YERELDEN BAŞLARSA SÜRDÜRÜLEBILIR OLUR”

Bölgelerarası gelir dağılımındaki adaletsizliğin Türkiye’nin ekonomik büyümesini olumsuz etkilediğini söyleyen DOGÜNSİFED Başkanı Aziz Özkılıç, sürdürülebilir kalkınmanın ancak yerelden başlayabileceğine dikkat çekti. BORGİP’in yerelden başlayacak kalkınma hamlesinde çok önemli olduğunu vurgulayan Özkılıç, “Ülkemizin, bölgemizin ve şirketlerimizin rekabet gücünün artırılabilmesi, için yerel aktörlerin ve KOBİ’lerin teknolojik bir yaklaşımla harekete geçirileceği bir ekonomik modele ihtiyaç vardır. İşte BORGİP tam da bu noktada devreye girmektedir” dedi.

Dijitalleşmenin ekonomik kalkınma için bir kaldıraç olarak kullanılabileceğini hatırlatan Özkılıç, “Kalkınma ve ekonomik büyümeye KOBİ’lerimizin katkı yapmasını istiyorsak, dijitalleşmeyi göz ardı edemeyiz.Ülkemizin küresel rekabeti için bölgelerin gelişimini artırmamız, bölgelerin gelişimini artırmamız için de KOBİ’lerin büyümesini sağlamamız gerekmektedir. BORGİPile bu gelişim hedeflenmektedir. Özellikle doğu ve güneydoğu da hizmet veren sektörler için böyle projelerin büyük önem taşıdığına inanıyorum. Gelişim süreci yavaş olan kentlerde öncelikli olarak KOBİ’lerin kalkınmasını sağlamak gerekiyor.BORGİP, KOBİ’lerimizin büyümesi için çok önemli bir platform yaratıyor. Projeden yararlanan firmalarımızın gerek insan kaynakları gerek teknolojik anlamda projeden önemli katkılar sağlayacağına inanmaktayım” dedi.

BAYSAL: “BORGİP, KOBİ’LERİMİZ İNSAN KAYNAĞI ALTYAPISINI GELİŞTİRECEK”

Ülkemizin küresel rekabet gücünü artırmanın yolunun, firmalarımızındolayısıylaKOBİ’lerimizinrekabetçiliğiniartırmaktangeçtiğinihatırlatanDİSİAD Başkanı Burç Baysal da, ekonominin belkemiğini oluşturan KOBİ’lerin, katmadeğeryaratacakürüngeliştirmelerininvegirişimciözelliklerininortayaçıkmasınınönündeki en büyük engellerden birinin de yüksek teknoloji kullanımındaki eksiklik olduğunu vurguladı. “Çağa ayak uyduramazsak, değişimin farkına varamazsak, nitelikli insan kaynağı altyapısını geliştiremezsek, inovasyon ve Ar-Ge ile yüksek teknoloji kullanımını artıramazsak, küresel rekabette ülke olarak zor dönemlerin bizleri beklediğini söyleyebilirim” diyen Baysal, bölgeler arası gelir eşitsizliğini gidermek için KOBİ’lerin geliştirilmesini temel alan BORGİP’in bölge ve ülke adına çok önemli bir proje olduğunun altını çizdi. Baysal, “Bölgemizdeki KOBİ’lerimizin en önemli sorunlarından biri nitelikli insan kaynağına ve finansmana erişimde yaşanmaktadır. KOBİ’lerimiz BORGİP ile TÜRKONFED ve TÜSİAD üyesi mentorlarla eşleştirilerek tecrübe ve deneyim kazanmaktadır. Bu mentorlar, KOBİ’lerimizin ihtiyaç duydukları danışmanlık desteği sağladığı gibi, aynı zamanda nitelikli insan kaynağı altyapısının geliştirilmesini sağlayacaktır” dedi.

SAĞLIK: “BORGİP, KOBİ’LERİMİZİN BÜYÜMESİNE KATKI SAĞLAYACAKTIR”

Ülkemizdeki şirketlerin yüzde 99’unu oluşturan KOBİ’lerin büyümesi ve işletmelerinin sürdürülebilirliğinin ekonomik kalkınma için önemli olduğunu hatırlatan Garanti Bankası Küçük İşletme Bankacılığı Direktörü Mustafa Sağlık ise şunları aktardı:“KOBİ’lere önemli katkılar sağlayacak BORGİP, sanayinin büyümesine, yatırımların artmasına ve iş ortamının gelişmesine destek olacak. Böylece ülkemizin ekonomisi kalkınacak. Bu nedenle, KOBİ’lere, gerçekçi ve kalıcı katkılar sağlayacak BORGİP, TÜSİAD ve TÜRKONFED ile işbirliği yapmaktan mutluluk duyuyoruz. Adana ve Elazığ’daki toplantılardan sonra Diyarbakır’daki KOBİ’lerimizle buluşuyoruz. Diyarbakırlılar için, buradaki yerel işletmeler ve girişimciler için önemli değerler yaratacak proje, şehirdeki sanayinin büyümesine, yatırımların artmasına ve iş ortamının gelişmesine katkıda bulunacak. KOBİ Bankacılığında ciddi birikim ve saha tecrübesine sahip bir banka olarak, BORGİPile Diyarbakır’daki KOBİ’lerimize rehberlik etmeye devam edeceğiz. Proje kapsamında verilecek bütün desteklerin, bölgedeki KOBİ’lerin büyümesine katkı sağlayacağına inanıyoruz.”

ÜNLÜTÜRK: “YENİ FİRMALARIN KURULMASINA YARDIMCI OLUNUYOR”

Diyarbakır iş dünyası temsilcileri ve KOBİ’lerin katıldığı toplantıda projenin tanıtımı TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve TÜSİAD BORGİP Çalışma Grubu Başkanı Şükrü Ünlütürk ile Kariyer.net Genel Müdürü Fatih Uysal tarafından yapıldı. BORGİP ile imalat sanayinde faaliyet gösteren ve 20 ila 249 çalışana sahip KOBİ’lere montörlük, nitelikli insan kaynağı ve teknoloji gibi alanlarda destekler sunuluyor. Toplantıda seçilecek firmalar proje kapsamında montörlük desteği alabilecek. Toplantıda ayrıca, Kariyer.net desteği ile KOBİ’lerin nitelikli insan kaynağına serbest zamanlı olarak erişimi için oluşturulan platform hakkında bilgi verildi.

KOBİ’lerin sürdürülebilir büyümelerine katkı sağlamayı hedeflediklerini belirten TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Yardımcısı ve TÜSİAD-BORGİP Çalışma Grubu Başkanı Şükrü Ünlütürk,BORGİP projesine ilişkin şunları söyledi:"BORGİP, özellikle, kişi başı yıllık geliri ülke ortalamasının yarısından az olan bölgelerimizin kalkınması amacıyla, o bölgelerdeki yerel iş insanlarının ve şirketlerin çok önemli bir rol oynayabilecekleri düşüncesi ile kurgulanmış bir projedir. Başarı hikâyeleri yaratarak, çarpan etkisi ile çok sayıda firmanın büyümesine, yeni firmaların kurulmasına yardımcı olmayı hedefleyen bir destek platformudur. BORGİP ile hedeflenen, KOBİ'lerin sürdürülebilir olarak büyümesine katkı sağlamak, bu amaçla başta yönetim becerileri, nitelikli insan kaynağı ve teknoloji olmak üzere ihtiyaç duydukları alanlarda desteklere ulaşabilmeleri için kolaylaştırıcı bir platform oluşturmaktır."

UYSAL: “TECRÜBE VE ALTYAPIMIZI KOBİ’LERİN HİZMETİNE AÇTIK”

19 yıllıktecrübevegelişmişteknikaltyapılarınıAnadolu’dakiKOBİ’lerinhizmetineaçmaktanmutlulukduyduklarınıifadeedenKariyer Net Genel Müdürü Fatih Uysalda misyonlarının, dijitalteknolojilerikullanarakişarayanlarlaişverenleribuluşturmakolduğunubelirtti. Uysal, şöyle devam etti: “Anadolu’da, imalat sanayi sektöründeki KOBİ’ler, kendilerindenbeklenenbüyümeyigerçekleştirmekiçingerekliolanbazıkaynaklardanyoksun. Bunların en başında da nitelikli insan kaynağı yer alıyor. Diğer taraftan 15 yıl ve daha fazla tecrübeye sahip nitelikli işgücü ise kariyerinde ilerledikçe bir “B Planı” yapma ihtiyacı duyuyor, ancakbuplanıoluşturmakiçinyeterliseçeneğesahipolmadığınıbelirtiyor. Kariyer.net olarak BORGİP’in istihdam ayağında yer alarak, en az 15 yıl deneyime sahip çalışanları, rekabetalanlarınıgenişletmekveişsüreçleriniiyileştirmekiçinnitelikliçalışanaihtiyaçduyanAnadolu’nundörtbiryanındakiKOBİ’lerle, serbest zamanlı olarak bir araya getiriyoruz. Pogramadahilolanfirmalarınbiradetilanlarınıücretsizyayınlıyorvearadıklarıadayıbulmalarıiçin‘İlanDanışmanları’mızıhizmetlerinesunuyoruz.”

KOBİ’LER İÇİN 6 ADIMDA HIZLI BÜYÜME YOLLARI

Açılış konuşmaları ve BORGİP sunumlarının ardından Actioncoach Kurucu Ortağı Özge Toraman,Diyarbakırlı KOBİ’lere verdiği seminerde“6 Adımda Hızlı ve Karlı Büyümenin Yolları”nı anlattı.

Toraman,KOBİ’ler için 6 adımda yapılacakları ise şöyle özetledi: “Yaşanabilecekolasıkrizlerdenetkilenmemekiçinişletmelerinnasılyapılandırılmasıgerektiği;İşletmeninverimliliğinimaksimumseviyedetutabilmeninyolları; Yetenekli ve motivasyonu yüksek A Takımı’nı kurma; Pazarlama ve reklam yatırımlarının nasıl kara dönüştüreceği; Günü kurtarmak yerine, geleceği nasıl kurtarabilecekleri; ‘Her kriz, bir fırsattır!’bilincini oluşturmayı öğrenmeyi…”