Türkiye’nin üretim ve ihracatında dünya lideri olduğu geleneksel ihraç ürünlerimiz çekirdeksiz kuru üzüm, kuru incir, kuru kayısı ve antep fıstığının Çin’de tanıtım atağı hızlanarak sürüyor. Kuru Meyve Tanıtım Grubu, Beijing International Import Food Expo 2015( CİPFE 2015) Fuarı’na katılarak özel tasarlanmış paketlerinde Çinlilere, kuru incir, kuru kayısı, antep fıstığı ve kuru üzüm ikram etti. Çinliler, Türk kuru meyvelerini çok sevdi.

Çin’de düzenlenen en önemli gıda fuarlarından birinde Türk kuru meyvelerini tanıtma ve Fuar ziyaretçilerine Kuru Meyve Tanıtım Grubu’nun özel tasarlanmış paketlerinde kuru incir, kuru kayısı, antep fıstığı ve kuru üzüm ikram ettiklerini belirten Kuru Meyve Tanıtım Grubu Başkanı Osman Öz, Türk kuru meyvelerinin Çin’de büyük beğeniyle karşılandığını kaydetti.

Fuara Güney Kore, Amerika, Rusya ve Kanada'dan yabancı firmaların katıldığına işaret eden Öz, “Kuru Meyve Tanıtım Grubu olarak Çin’i hedef pazar olarak belirledik. Çin’de alım gücü yüksek, sağlıklı beslenmeye önem veren 200 milyonun üzerinde varlıklı bir kitle var. Bu kitleye dünyanın en sağlıklı, lezzetli, enerji kaynağı ve kaliteli kuru meyvelerini tanıtmayı ve onların bu ürünleri daha fazla tüketmelerini amaçlıyoruz. Kuru meyve sektörünün 2023 yılında 4 milyar dolar ihracat hedefi var. Bu hedefe ulaşmada Çin pazarı bizim için büyük öneme sahip. Şu anda kuru incirde yüzde 30, kuru kayısı da yüzde 25 ve çekirdeksiz kuru üzümde ise yüzde 10 gümrük vergisi var. Bu ürünlerimizin önümüzdeki dönemde başlamasını beklediğimiz serbest ticaret anlaşması görüşmeleri kapsamına alınarak kota tahsisi temin edilmek suretiyle daha düşük oranlarda vergi oranları ile Çin'e ihracının sağlanması bu ülkedeki rekabet gücümüzün ve pazar payımızın artışına katkı yapacaktır" diye konuştu.

KMTG Çin’de tanıtım atağını sürdürecek

KMTG’nin Çin’deki tanıtım atağına Pekin’de ulusal ve yerel basın mensuplarının yanı sıra sosyal medyada popüler  kişiler, beslenme uzmanlarının  da  katıldığı basın toplantısı ile start verdiğini, büyük hiper marketlerde tadım etkinliği ve fuar ile devam ettiğini vurgulayan Öz, sözlerini şöyle tamamladı: “KMTG olarak, Çin'de başlanan tanıtım aktivitelerine Eylül-Ekim 2015'de  Pekin, Şanghay ve Guangzhou şehirlerinin büyük süpermarketlerinde  düzenlenecek tadım etkinlikleri ile devam edeceğiz. Ekim ayı başında Çin'in tanınmış besin uzmanları ve sosyal medyada tanınan kişilerinden oluşan bir grubu Türkiye’de ağırlayarak kuru meyve fabrikaları, meyve bahçeleri ve turistik yerleri gezdireceğiz.”

KUTU

Türkiye, 2014 yılında Çin’e 2 bin 70 ton kuru incir ihracatı karşılığı 6 milyon  110 bin dolar ihracat gerçekleştirdi. Çekirdeksiz kuru üzüm ihracatımız ise 1milyon 728 bin dolar oldu. Kuru kayısı ihracatımız ise 900 bin dolar seviyesinde gerçekleşti. Toplamda ise 8 milyon 276 bin dolar ihracat yaptık