Hanehalkı Bütçe Araştırması 2013 yılı sonuçlarına göre; hanelerin %53,1’inin temel gelir kaynağı “ücret veya maaş” iken bu hanelerin toplam harcamadan aldıkları pay %57,6 oldu.

Temel gelir kaynağı “müteşebbis geliri” olan hanelerin oranı %19,2 olup bu hanelerin toplam harcamadan aldıkları pay %20,6 oldu.

Hanelerin %16,6’sını temel gelir kaynağı “emekli maaşı”, %9,6’sını ise “diğer karşılıksız transfer geliri” olan haneler oluşturdu.

 Harcama Payları Hanehalkının Temel Gelir Kaynağına Göre Değişti

Hanehalklarının toplam harcaması içinde %25 ile ilk sırada yer alan konut harcamasının payı, hanehalkının temel gelir kaynağına göre değişti. En düşük konut harcaması %21,7 ile temel gelir kaynağı “müteşebbis geliri” olan hanelerde görüldü.

Temel gelir kaynağı “diğer karşılıksız transfer geliri” olan hanelerin konut harcaması payı %34,5 ile en yüksek iken bunu %30,4’lük ile temel gelir kaynağı “emekli maaşı” olan haneler takip etti. Temel gelir kaynağı “gayrimenkul geliri” olan hanehalklarında konuta ayrılan pay ise %29,6 oldu.

TÜİK Gaziantep Bölge tarafından yapılan açıklamada temel gelir kaynağı “ücret veya maaş” olan hanelerde gıda harcamasının payının %17,9 iken “müteşebbis geliri” olan hanelerde bu payın %21,3 ve “emekli maaşı” olan hanelerde ise %24,8 olduğu bildirildi.

Ulaştırma harcamasına ayrılan en yüksek pay %19,7 ile temel gelir kaynağı “müteşebbis geliri” olan hanelerde, en düşük pay ise  %7,9 ile “diğer karşılıksız transfer geliri” olan hanelerde görülmektedir.