Buna göre; ‘Esnaf ve Kefalet Kooperatifleri’, 500 bin liraya kadar iş yeri ve araç kredisi verecek. Kredinin vadesi 10 yıl. Kamu bankaları kooperatiflere kolaylık sağlayacak.

YENİ CANSUYU KREDİ

Vergi indiriminden faizsiz krediden devlet kefaletine, prim ötelemeden af yasasına kadar esnafa destek için bir dizi önlem alınmıştı. Hükümet şimdi yeni bir adım daha atarak esnafa destek olmayı amaçlıyor. Bu kapsamda alınacak önlemleri Başbakan Binali Yıldırım açıkladı. 

200 BİN TL’YE ÇIKTI 

Esnaf sadece KOSGEB’den destek ve hibe almıyor, Kefalet Kooperatifleri aracılığıyla da devlet desteği alabiliyor. Üstelik alınan destek miktarı daha fazla. Çünkü kooperatiflerin bütçesi daha büyük. İşletme kredisinde sınır 150 bin liraydı. Dün alınan kararla bu 200 bin liraya çıkarıldı. Bir başka ifadeyle zordaki esnaf 200 bin liraya kadar kredi alabilecek.

10 YIL VADE SEÇENEğİ

Yapılan en önemli düzenleme ise esnafı kiradan kurtarmaya yönelik. Abdulkadir Akgül, işletme kredisi altında 500 bin liraya kadar kredi verileceğini söyledi. Bu yolla esnaf, kira ödediği dükkanı 500 bin liraya kadar 10 yıl vadeli kredi çekerek alabilecek. Kredinin geri ödemesi daha rahat olacak. Esnafa normalde 1-5 yıl vadeli kredi veriliyor.

81 İLDEN BAŞVURU

 Kredi isteyen esnaf 81 ildeki 928 kefalet kooperatifine başvurabilecek. Kredilerin vadesi 10 yıla (120 ay) çıkıyor. Faizi düşük. Kesintiler ve faiz dahil toplam maliyet yüzde 7. 5 yıl vadeli 100 bin liralık kredide aylık ödeme 2250 lira. Şu ana kadar 1.1 milyon esnafa toplam 22 milyar lira kredi kullandırdıklarını açıklayan Abdulkadir Akgül, yılsonuna kadar toplam 10 milyar lira kredi kullandıracaklarını söyledi.

SIFIR ARACA 500 BİN TL

Esnafa sağlanan diğer bir kolaylık ise taşıt kredisi. Bu kredinin tutarı da 150 bin liradan 500 bin liraya çıkarıldı. İsteyenler, bu krediyle işyeri için kamyon, TIR, minibüs alabilecek. Bu kredide vade 5 yıl olarak belirlendi. Söz konusu kredilerin faizi ise piyasanın altında olacak. Bir başka ifadeyle yarısını Hazine destekleyecek. Bu da yüzde 7-8 faiz anlamına geliyor.

ENGELLER KALKACAK

 Kredi çekerken en büyük dert bürokrasi. Çoğu esnaf kredi almakta zorlandığını belirtiyor. Abdulkadir Akgül, bu konuda da müjdeli bir haber verdi. “Para sorunu yok. Bütçe yeterli” diyen Abdulkadir Akgül, hafta sonu Halkbank, Ziraat Genel Müdürleri ve Gümrük Bakanı ile görüşeceklerini, kredi sürecini hızlandıracak önlemler alacaklarını ifade etti.

posta.com.tr