Bu yıl 14.’sü gerçekleştirilen “Anadolu 500 Ödülleri” 15 Mart Perşembe günü düzenlenen bir törenle sahiplerini buldu.

Erdemoğlu Holding, Anadolu 500'e en fazla şirket gönderen gruplar sıralamasında 3'üncü olurken, Özerdem Mensucat ise karını en çok artıran şirketlerde 2. sırada yer aldı.

Ekonomist Dergisi ile Türk Ekonomi Bankası (TEB) işbirliğinde, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’nün katılımıyla gerçekleştirilen Anadolu'nun En Büyük 500 Şirketi Araştırması Ödül Töreni’nde Anadolu’nun en büyük 5 şirketi sırasıyla Tosçelik, Tiryaki Agro Gıda Sanayi, ETİ Gıda A.Ş, Sarkuysan Elektrolitik Bakır Sanayi ve Konya Şeker Sanayi oldu.

Araştırma sonuçlarına göre P.M.S Metal Profil “Kârını En Çok Arttıran Şirket”; Köfteci Yusuf Hazır Yemek “Cirosunu En Çok Arttıran Şirket”; Sanko İş ve Tarım Makineleri “İstihdamını En Çok Artıran Şirket”; Pamukkale Kablo “İhracatını En Çok Artıran Şirket”; Tiryaki Agro Gıda Sanayi “İhracatı En Yüksek Şirket”; Sanko Tekstil İşletmeleri Sanayi “İstihdamı En Yüksek Şirket” ve Bereket Enerji “Vergi Öncesi Karı En Yüksek Şirket” seçildi. ‘Anadolu 500’e En Fazla Şirket Gönderen Gruplar’ kategorisinde ise Sanko Holding, Boydak Holding ve Erdemoğlu Holding ödül almaya hak kazandı.

Leblebici: “Anadolu şirketleri ülkemizin ekonomik büyümesinde yadsınamayacak bir önem taşıyorlar”

TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici, 14 yıldır Anadolu 500 araştırmasına destek olmaktan büyük mutluluk duyduklarını ifade ederek şunları söyledi: “Kapsamlı ve titiz çalışmaların bir sonucu olarak oluşturulan Anadolu 500 araştırmasının ülkemizin büyüyen gücü Anadolu şirketlerimiz ve bütün sektörler için çok önemli bir kaynak niteliği taşıdığını düşünüyorum. Anadolu şirketlerimiz bu araştırmanın ilk gününden bu yana geçen süre içerisinde önemli bir yol kat etti ve dönüşüm geçirdi. Artık çağa adapte olabilen, global rekabet içerisinde var olabilecek niteliklere sahip, uluslararası bir vizyonla hareket eden ve de markalarına yatırım yapan şirketler haline geldiler. Ülkemizin lokomotif gücü olarak ekonomimize büyük bir katkı sağladıklarını bugün açıklanan sonuçlarla da görmekten mutluluk duyuyoruz” dedi.

Leblebici, TEB olarak ulusal ve uluslararası alanda rekabeti eden tüm Anadolu şirketlerinin her zaman yanlarında olduklarını belirterek, “Banka olarak girişimci ruhu güçlendirecek her türlü adımda var olduğumuz gibi Anadolu şirketlerimizin de bu yaklaşımlarını güçlü tutacak, onları motive edecek çalışmalarımıza odaklanıyoruz. Sunduğumuz finansal desteğimizin yanı sıra hayata geçirdiğimiz hizmetlerimizle de rekabette ihtiyaçları olan desteği bütünsel olarak sağlamaya özen gösteriyoruz. Sadece ülke sınırlarımız içinde değil, gittikleri her ülkede, stratejik ortağımız BNP Paribas’ın yaygın global ağı üzerinden onlara büyük destek sağlıyoruz. İstanbul, İzmir, Adana, Bursa ve Ankara’da açtığımız Dış Ticaret Merkezleri ile BNP Paribas’ın 80 kadar ülkeyi kapsayan global ağında yer alıyoruz. Bu sayede, Afrika gibi az bilinen pazarlardan Avrupa gibi gelişmiş pazarlara kadar ticaretin olduğu, dünyanın hemen hemen her noktasında şirketlerimize ihtiyaç duydukları kurumsal bankacılık desteğini basitleştirerek sağlıyoruz. Dış ticaret yapan veya potansiyeli olan KOBİ ve kurumsal firmalara "www.tebledisticaret.com" üzerinden tek tıkla en kapsamlı bilgiye ulaşma imkânı sunuyor, "Dış Ticaret Gelişim Programı" ile de bu bilgiyi nasıl kullanmaları gerektiği konusunda uzman ve eğitim desteği veriyoruz” dedi.

Leblebici: “Endüstri 4.0 sürecinde de şirketlerin yanındayız”

Leblebici, girişimciliği doğru yönlendirmek üzere hayata geçirdikleri TİM – TEB Girişim Evleri’ni ülke geneline yaymak için çalıştıklarını belirterek, bugün itibariyle İstanbul, İzmir, Denizli, Gaziantep, Trabzon, Mersin, Bursa, Konya, Edirne ve Erzurum olmak üzere 10 ilde açılan TİM-TEB Girişim Evi’nde girişimcilere danışmanlık verdiklerini söyledi. Leblebici, “Biz girişimcilerimizin geleceğin Anadolu 500 listesinde olacağına canı gönülden inanıyoruz. Bunun yanısıra gelişen teknolojiyle birlikte sanayinin de dijitalleştiği günümüzde, en önemli konu zamanı yönetmek ve mobil olabilmek. Bunun için teknolojiyle entegre, ihtiyaçlara odaklanan bir çalışma sistemi benimsememiz çok önemli. Endüstri 4.0 sürecini doğru uygulayabilirsek ekonomimizde bir sıçrama yaşayabileceğimize inanıyorum.Bu inançla TEB olarak sorumlu bankacılık anlayışımız gereği, KOBİ’lerin “Endüstri 4.0” kavramına adapte olabilmeleri için çalışıyoruz. Son birkaç yıldır KOBİ’leri rekabette öne çıkarma ve onların büyümesine destek olma amacıyla sunduğumuz hizmetlerimizi, Endüstri 4.0 sürecinde KOBİ’lerimizin teknolojik dönüşümüne de rehberlik edecek formata dönüştürmenin altyapısını hazırladık. KOBİ’lerin küresel anlamda rekabet edebilmeleri ve “Endüstri 4.0” kavramına adapte olabilmelerini sağlamak amacıyla “TEB KOBİ Akademi Endüstri 4.0 Buluşmaları” düzenliyoruz. Büyük şehirlerimizde düzenlemeye başladığımız etkinliklerimizi üretimin kalbinin attığı sanayi bölgelerine de taşımaya başladık. TEB KOBİ Akademi çatısı altında farkındalık sağlama amaçlı buluşmalarımız ve KOBİ’lerimizin bu konudaki ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik eğitimlerimiz büyük bir hızla devam ediyor” dedi.

14. Anadolu'nun En Büyük 500 Şirketi Araştırması sonucunda ödül alan şirketler:

En Büyük 5 Şirket:

1             Tosçelik

2             Tiryaki Agro Gıda Sanayi

3             Eti Gıda A.Ş.

4             Sarkuysan Elektrolitik Bakır Sanayi

5             Konya Şeker Sanayi

Kârını En Çok Arttıran 5 Şirket:

1             P.M.S. Metal Profil

2             Özerdem Mensucat

3             Erpiliç Entegre Tavukçuluk

4             Yeşilyurt Enerji Elektrik Üretim

5             Erbakır

Cirosunu En Çok Arttıran 5 Şirket:

1             Köfteci Yusuf Hazır Yemek

2             Bereket Enerji

3             Tersan Tersanecilik Sanayi

4             Batısöke Söke Değirmencilik

5             Farba Otomotiv

İstihdamını En Çok Artıran 5 Şirket:

1             Sanko İş ve Tarım Makineler

2             Bereket Enerji

3             Altın Ateş Kimya

4             Erser Grup Tarım Ürünleri

5             Ahmet Ak Gıda

İhracatını En Çok Artıran 5 Şirket:

1             Pamukkale Kablo

2             Armada Gıda Sanayi

3             Kipaş Kağıt Sanayi

4             Aynes Gıda

5             Erser Grup Tarım Ürünleri

İhracatı En Yüksek 5 Şirket

1             Tiryaki Agro Gıda Sanayi

2             Erbakır

3             Altunkaya İnşaat Nakliyat

4             Sarkuysan Elektrolitik Bakır San.

5             Sanko Dış Ticaret

İstihdamı En Yüksek 5 Şirket

1             Sanko Tekstil İşletmeleri Sanayi

2             Eti Gıda A.Ş.

3             İmbat Madencilik

4             Özdilek Alışveriş Merkezleri

5             Sütaş Süt Ürünleri

Vergi Öncesi Karı En Yüksek 5 Şirket

1             Bereket Enerji

2             Teklas Kauçuk Sanayi

3             Nuh Çimento Sanayi

4             Eti Gıda A.Ş.

5             Sarar Giyim Tekstil Sanayi

Anadolu 500'e en fazla şirket gönderen gruplar:

1             Sanko Holding

2             Boydak Holding

3             Erdemoğlu Holding