2015 yılında SASA’nın yüzde 51’ini 102 milyon dolara satın alan Dünya halı devi Erdemoğlu Holding, şirketin ana hammaddesi olan PTA, MEG ve polimer üretmek için planladıkları yatırımı 2 milyar dolardan 3.6 milyar dolara çıkarttı. Hatay Dörtyol’daki TPAO’ya ait 2.9 milyon metrekarelik araziye yapılması planlanan yatırım ile Sasa Polyester´in kullandığı ana hammadde olan PTA, MEG ve Polimer üretilecek.

Geçtiğimiz günlerde İstanbul Tarabya’daki Cumhurbaşkanlığı Huber Köşkünde medya gruplarının sahipleri, genel yayın yönetmenleri, köşe yazarları, TV program yapımcı ve sunucularından oluşan ekiple iftarda buluşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan medyanın geçmişi ve bugününü değerlendirdiği konuşmasının sonuna doğru; "Bugün bir vatandaş benimle görüşmeye geldi. Bir fabrika satın almış. 3.5 milyar dolarlık yatırıma hazırlanıyormuş. Bana, 'Yeni fabrikamızın açılışını siz yapar mısınız?' diye sordu. Tabi, bu soru beni uçuruyor. Gökten ne yağar ki, yer kabul etmez. Ekonomide ciddi bir sıçrama yaşıyoruz. İhracatın bu yıl 155 milyar doları aşacağının işaretleri var. 2017 çok farklı olacak" demişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bahsettiği yatırımcı Sasa Polyester’in çoğunluk hisselerini Sabancı Holding’ten satın alan Erdemoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu'nun olduğu öğrenildi.

Erdemoğlu Holding'in KAP'a yaptığı açıklamada; "Şirketimizin ana hammaddesini üretmek üzere planladığımız yatırımın büyüklüğünü 2 milyar dolardan 3.6 milyar dolara, yatırım süresini 6 yıldan 8 yıla çıkarıyoruz" deniyor.

SASA halka açık bir şirket olduğundan 3.5 milyar dolarlık yatırım ile ilgili Kamu Aydınlatma Platformu'na Erdemoğlu Holding tarafından yapılan açıklamada; "Şirketimizin ana hammaddesini üretmek üzere planladığımız yatırımın büyüklüğünü 2 milyar dolardan 3.6 milyar dolara, yatırım süresini 6 yıldan 8 yıla çıkarıyoruz" deniyor. Sasa Polyester'in kullandığı ana hammadde PTA, MEG ve Polimer. Erdemoğlu, bu hammaddeleri Türkiye'de üretme kararı vererek aslında 1 milyar dolar gibi çok büyük bir ithalatın da önüne geçmeye hazırlanıyor" deniyor.

Dünya halı devi Erdemoğlu Holding, ülkemizdeki büyük grupların bile tempoyu yavaşlattığı bir dönemde 3.6 milyar dolarlık yatırıma soyunarak parmak ısırtıyor.

1 MİLYAR DOLARLIK İTHALATA İLAÇ OLACAK

ERDEMOĞLU Holding, Sasa Polyester’in hammaddesini üretmek üzere planladığı yatırım için, “Proje Bazlı Devlet Yardımı” teşviklerinden yararlanmaya dönük hazırlıklarını sürdürüyor. Yeni yatırımla 1 milyar dolarlık ithalata önemli ölçüde fren konulması hedefleniyor.

DÖRTYOL’DA 2.9 MİLYON METREKARELİK YATIRIM ARSASI İÇİN GÖRÜŞÜYOR

ERDEMOĞLU Holding’in SASA Polyester adına KAP’a yaptığı son açıklamada ise; "Hatay Dörtyol’daki TPAO’ya ait 2.9 milyon metrekarelik arazinin satın alma, kiralama veya tahsisi için Ekonomi Bakanlığı ve Enerji Bakanlığı ile görüşmelerimiz sürüyor.

SASA’YI 2015’TE ALDI

Üretim merkezi Gaziantep’te bulunan Merinos Halı’yla tanınan Erdemoğlu Holding, Sasa’nın yüzde 51’ini 102 milyon dolara 2015 yılı başında satın aldı. Halka açık olan şirketteki hisse oranı Mayıs 2016’da yüzde 84.8’e çıktı. Böylece Erdemoğlu Holding’in Sasa’ya yatırdığı para 200 milyon dolara yükseldi. Sasa’yı büyütmek üzere 200 milyon dolarlık yatırıma başlayan İbrahim Erdemoğlu, şirketin cirosunun 2019’da 1 milyar dolara ulaşmasını hedefliyor.