Yaz mevsiminde çoğu vatandaşın çarşıya dahi çıkmamasından ötürü esnafların işlerinde düşüş yaşanmasıyla çoğu esnafın mağdur olduğunu söyleyen Yeni Adıyaman Esnaf Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Mustafa Salman, “Esnafımız iş yapamadığı için masraflarını karşılayamamakta” dedi.
“Esnaflar kredi çekerek, masraflarını ödemenin derdinde”
Adıyaman’da mevsimsel olarak iş potansiyelinin düşmesinden ötürü esnafların kredilere başvurduğunu belirten Yeni Adıyaman Esnaf Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Mustafa Salman, “Odamıza başvuran esnaflarımıza kredi vermeye devam ediyoruz. Çarşı merkezi kalabalık olmuş olsa dahi bu kalabalık halk kitlesi esnafımızdan alış veriş yapmıyor. Havaların sıcak olmasından ötürü çoğu vatandaşımız çarşıya dahi çıkmıyor. Birçok vatandaşımız yıllık iznini alarak farklı illere gidiyor. Adıyaman’da ticaretin yoğun olmamasından ötürü sadece memur kesimi alış verişini farklı zamanlarda yapmakta. Bunun dışında esnafımızdan pekte öyle kar elde edecek şekilde alış veriş yapılmamakta. Birçok esnafımızda kredi çekerek, masraflarını ödemenin derdinde. Esnaflarımız inşallah kredi çekemden kendi ayaklarının üzerinde durur ve o şekilde işlerini yürütür. Esnafımız iş yapamadığı için masraflarını karşılayamamakta. Buna rağmen esnafımızın sıkıntılarına çare bulmak için sürekli olarak onların yanındayız” diye konuştu.
“Yüklü borcu olanlar için 31 Temmuz 2015 son gün”
Sosyal sigortalar ve genel sağlık sigortası kanununa 6645 sayılı kanunla eklenen düzenleme ile 12 aydan fazla borcu olanların, borçlarının dondurularak sağlık hizmeti alabilme hakkının verildiğini hatırlatan Yeni Adıyaman Esnaf Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Mustafa Salman, “İşleri rast gitmeyip, kazancı yetmeyenler Bağ Kur’a prim borcu yapıyor. Eğer 60 günden fazla prim borcunuz birikmiş ise sigortalı ve bakmakla mükellef oldukları da dahil sağlık hizmetinden yararlanamıyorlardı. Yoğun taleplerimiz haklı görülerek yapılan düzenleme ile 30 Nisan 2015 tarihi itibarıyla 12 ay ve üzerinde prim borcu olanların borçları dondurularak sağlık hizmeti alması sağlandı. Prim yapılandırması olan veya bozulanlar, yüklü borcu olanlar için 31 Temmuz 2015 son gün. Böyle fırsat ele geçmez” şeklinde konuştu.
“Sonradan dondurulan süre ödenebilecek”
Kendi primini ödeyen Bağ Kur’lu eğer 60 günden fazla prim borcu birikmişse kendisi ile birlikte bakmakla yükümlü olduğu aile efradı sağlık hizmetinden yararlanamamasını çok önemli bir sorun olduğunu belirten Başkan Mustafa Salman, “Borçlu Bağ Kur’lunun sağlık hizmetinden yararlanabilmesi için borçlarının dondurulması ile ilgili düzenleme yapıldı. Sigortalılığın dondurulması süre için borç dikkate alınmayacağından sigortalı ve ailesi sağlık hizmetinden yararlanabilecek. Yüksek miktarda borçlu olan, borcunu yapılandırmış olan, yapılandırıp da ödemesi aksayanların sağlık hizmetinden yararlanabilmesi için çok önemli bir fırsat yaratılmıştır. Ayrıca esnaflarımızın emekli olmak için bu sürelere sonradan ihtiyacı olduğunda dondurulmuş sürelere ait primler Sosyal Güvenlik Kurumu merkezlerine ödenerek emeklilik süresine eklenebilecektir”
Adıyamandabugun