15 Eylül 2015 tarihinde ataması yapılan öğretmenler, Eylül ayı içinde göreve başlayamadıklarında öğretim yılına hazırlık ödeneğini eksik alacak.

Öğretmen unvanlı kadrolarda fiilen öğretmenlik yapanlara, her öğretim yılında bir defaya mahsus olmak üzere öğretim yılına hazırlık ödeneği ödeniyor.

Öğretim yılına hazırlık ödeneği, öğretim yılının başladığı ay içerisinde ödeniyor. 2015-2016 yılı Öğretim Yılına Hazırlık Ödeneği, 10 Eylül tarihinden itibaren ödenmeye başlandı.

Göreve geç başlayan öğretmenin ödeneği az oluyor

Öte yandan, çeşitli sebeplerle (yasal izinlerin kullanılması veya ilk defa ya da yeniden atanma gibi) Eylül ayından sonra göreve başlayan öğretmenlere, birinci dönem ders yılı bitmeden göreve başlamaları durumunda bu ödeneğin %75’i; birinci dönem ders yılından sonra ve ikinci dönem ders yılının bitiminden önce göreve başlayanlara ise ödeneğinin %50’si ödeniyor.

Görevden ayrılanın ödeneği geri alınmıyor

Öğretim yılına hazırlık ödeneğini alan öğretmenin, öğretim yılı bitmeden önce; emeklilik, aylıksız izin, naklen başka kuruma geçme, istifa ve ya ölüm gibi durumları ortaya çıktığında, ödenmiş olan ödenek ilgililerden (veya mirasçılarından) geri alınmıyor.

Öğretim yılına hazırlık ödeneği, bütçe kanunlarıyla veya Bakanlar Kurulunca ya da toplu sözleşmelerle belirlenebilmektedir. Belirlenen brüt ödenek miktarı üzerinden sadece damga vergisi kesintisi yapılmaktadır.

Ödeneğin miktarı

2015-2016 öğretim yılında ödenmesi kararlaştırılan “öğretim yılına hazırlık ödeneği” miktarı brüt 950 TL’dir. Bu tutar üzerinden sadece damga vergisi kesilmektedir. Damga vergisinin kesilmesiyle de ödeneğin net miktarı 943 TL olmaktadır.

Eylül ayı içerisinde göreve başlayan öğretmen, öğretim yılına hazırlık ödeneği olarak net 943 TL alırken, Eylül ayından sonra ve ders yılının birinci dönemi bitmeden göreve başlayanlar ise net 707 TL alacak. Öte yandan, ders yılının birinci döneminden sonra ve ikinci döneminin bitiminden önce göreve başlayan öğretmen ise net 471 TL ödenek alacak.

 

Personelmeb.net