Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Nöropsikiyatri Hastanesi’nden Uzman Klinik Psikolog Hande Sinirlioğlu Ertaş, içinde bulunduğumuz tatil döneminin iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Ertaş, şöyle konuştu:

“Eylül ayında başlayan akademik sürecin yarılanması ile öğrencilere verilen dinlenme süresi başladı. Bu süre için eğitimciler, aileler ve öğrencilerin farklı farklı beklenti ve endişeleri mevcut. Öncelikle vurgulamak gerekir ki eğitim süreci boyunca başarılı ya da başarısız, çalışan ya da çalışmayan her öğrenci için okul hayatı ve temposu dinlenmeyi de gerektirir.

Her yaşın yaşamın gerektirdiği koşullara uyumu için farklı alanlarda disipline olmuş, kendi içinde beklentileri olan bir sorumluluğu mevcuttur. Sorumluluk almadığından yakınılan öğrenciler dahi sorumluluk beklentileri ile yüzleşerek geçirdiler bu süreyi. Bu nedenle “tatil” kelimesini kullanarak sıfatladığımız bu iki haftanın içeriğinde de tatil ve dinlenme esas alınmalıdır.

 

Ödev verilmedi diye aileler yanlış yönlendirmeye girmemeli!

Aileler öncelikle başarısızlıkları kapatmak adına çocuklarını ara dönemde, gelecek döneme hazırlama kaygısına girebilir. Ancak çocukların dönem içi başarısı için bir duraksama sürecine ihtiyaçları olabileceği dikkate alınmalıdır. Bu tatilde öğrencilere “tatil ödevi” verilmedi, bu nedenle aileler “okuldan geri kalmasın” düşüncesi ile yanlış yönlendirmeye girmemeliler.

 

Ödev yok ama kitap okuyabilirler

Ancak bu durum, çocukların akademik faaliyetlerden uzaklaşması anlamına da gelmemelidir. Örneğin kitap okumak, yaşamın içinde öğrendiklerini pekiştirmek gibi. Zira bu tutum çocuklara, bu tür aktivitelerin “sıkıcı ve zor” olduğu ve “tatilde yapılmayacağı” mesajını verebilir.

 

Sadece karneye odaklanmayın

Çocuk eğitiminde en önemli kurallardan biri davranışların sonuçlarının aynı anda ve davranışa uygun şekilde karşılanmasıdır. Örneğin çocuğun akademik başarısızlığı dönem boyunca takip edilmez ve kötü karne için cezalandırılırsa bu geçerli bir yaptırım olmayacaktır. Aksine çocuğun davranışına değil sonuca odaklanılmış olur ve süreç içinde ders çalışma alışkanlığı kazandırılma hedefine de ulaşılamaz.”

 

Tatil yeni dönem için motivasyon sağlar

Ailelerin başarısız çocuklarına tatilde ödüller verirken veya tatil planları yaparken kaygıya ve kararsızlığa düşebileceklerini belirten Ertaş, tatil sürecinin yeni döneme hazırlanmada motive edici etkisi olduğuna dikkat çekerek “Başarısız çocuğu ödüllendirmek ailelere bir disiplin çelişkisi gibi gelebilir. Çocuklarımıza ödülü hangi davranışın sonucu olarak verdiğimizi net bir şekilde ifade etmek faydalı olacaktır. Çocuk ile yapılan tatil planları onun başarısına değil bir sonraki dönem motivasyonuna odaklanarak sunulabilir; “geliştirilmesi gereken alanlar üzerine çalışmaya devam edeceğiz, başarın için planladığımız ödülleri alamayabilirsin ancak bu süreçte dinlenmeye ihtiyacın da oldu” şeklinde yaklaşım motivasyonel bir etkiye de dönüşebilir” diye konuştu.

Çocukların tatillerini en iyi şekilde değerlendirmeleri gerektiğini belirten Ertaş, ailelere şu tavsiyelerde bulundu:

- Tatil içeriğinin de ailelerce iyi organize edilmesi gerekiyor.

- Tatil çocuk için bütün gün bilgisayar veya oyun oynamak anlamına gelmemeli.

- Çocuk uyku vb. rutininden uzaklaşmamalıdır.

Ertaş, tamamen serbest kalan disiplin ve zihinsel yapının yeniden okul temposuna uyumunda güçlük yaşanmaması adına, “Sınırları belirlenmiş ve içeriği gelişimi destekleyici aktiviteler ile de doldurulmuş bir tatil süreci gelecek döneme daha iyi bir hazırlık anlamına gelecektir.” dedi.