Eğitim ve öğretim yılının herkese hayırlı olmasını dileyen Uzman Psikolog Necmettin Gürsoy, “Eğitimde okul, aile ve öğrenci üçgeni çok çok önemli.
Aileler, çocuklarının dediklerini dikkate alsınlar. Konuşmaları göz ardı etmesinler. Çocukların söyleye bileceği her cümle büyük bir anlam ifade edebilir. Ve bizler bu cümleyi kaçırdığımız zaman bazı istemediğimiz sorunlarla karşılaşa biliriz. Onun için çok dikkat etmemiz gerekiyor. Okulda öğretmenlerimiz bir öğrenciyle konuştuğu zaman söyledikleri cümlelerin çocuğun psikolojisinde olumlu ya da olumsuz bir etki edip etmeyeceği konusunda dikkat etmeleri gerekmektedir. Örneğin bir öğretmen bundan birkaç yıl önce bir öğrencisine, “ Sen sınıfta kalacaksın” sözlerini söylemesi üzerine o öğrenci o sözü bir türlü unutamamış ve bu cümle kendisine korku olarak kalmıştır. Çocuk eğitim hayatımda hiçbir zaman sınıfta kalmamasına rağmen bu cümle nedeniyle çocuk sürekli korkuyla yaşamaktadır. Ve bu çocuğumuz şuanda psikolojik tedavi görmektedir. Yani bazen kuracağımız cümlelerin olumlu ya da olumsuz olup olmayacağına dikkat etmeliyiz.
Mesela disiplinde çok önemlidir. Çocuğun yapacağı şeyler sınırlı olmalıdır. Hiçbir zaman sınırsız olmamalıdır. Örneğin çocuk internette bir şeylerle uğraşıyorsa bu uzun süreli değil kısa süreli olmalıdır. Herşeyde mutlaka bir sınır olmalıdır. Çocukların başarılı olduğu konularda ödüllendirmek lazım bir aferin kelimesi bile bir çocuğun oldukça mutlu olmasına yetmektedir. Öğrencilerin moral ve motivelerini yüksek tuttuğumuz zaman da başarı seviyesi her zamankinden daha da yüksek olacaktır.
Öğrencilerimize düşen görevler ise, öğrencilerimizin derslerini daha dikkatli dinlemesi, planlı ve programları derslerini yapmaları, varsa dikkat bozulmaları ve unutkanlıkları o zaman da mutlaka ama mutlaka uzman bir hekime başvurmalarını öneriyoruz.
Yani sonuç olarak okul, aile ve öğrenci üçgeni ne olursa olsun her zaman önemlidir. Bizler bu üçgende dengeyi olumlu bir şekilde sağlamamız gerekmektedir” diye konuştu.
Adıyaman Cihan Haber