Besni İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü SODES Kültür salonunda yapılan sertifika törenine İlçe Milli Eğitim Müdürü Neşet Yazar, İlçe Milli Eğitim Şube Müdürleri Mahmut Akdoğan ve Abdurrahman Çelik, RAM Müdürü Murat Göğüş, Hayrat Vakfı Besni Temsilcisi Mükremin Özer ve Kursiyerler katıldı.

Kuran-ı Kerim Tilaveti ile başlayan programın açılış konuşmasını yapan Hayrat Vakfı Besni Temsilcisi Mükremin Özer, açıklamasında şu ifadelere yer verdi; "1995 yılında Kültür Bakanlığı ile Hayrat Vakfı arasında imzalanan protokol ile 51 il merkezinde Osmanlıca Kursu açılmıştı. 13 Nisan 2012 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ile Hayrat Vakfı arasında imzalanan protokol ile Türkiye genelinde 81 il merkezi 889 ilçe merkezi olmak üzere 970 Halk Eğitim Merkezinde Osmanlıca ve Kuran- Kerim Okuma ve Tecvid  Kursları açılması kararlaştırılmıştır. Bugün bu kurslar neticesinde 500 bine yakın kursiyer Osmanlıcayı ve Kur’an okumayı öğrendiler. Besni'mizde de  bu kurslarımıza katılım hayli yüksek oldu. Halk eğitim bünyesinde açılan kurslarda 1500 kursiyerimiz Osmanlıca öğrendi.  Yine Hizmetiçi Eğitim kapsamında 257 öğretmen Osmanlıca’yı öğrendi.

Peki Osmanlıca nedir? Osmanlıca konusunda neler söylenebilir? Bu hususta müsaadelerinizle birkaç kelam etmek isterim. Malumunuz üzere Osmanlıca; Türkçe, Arapça, Farsçadan müteşekkil, ecdadın bin yıldır istimal ettiği muazzam bir lisan İslam harfleri yani Osmanlıca denen yazımızdır. Ecdat harf olarak Kur’an harfleri olan Osmanlıcayı tercih ederken 1928 de harf inkılâbıyla Latin harflerini kullanılmaya başladık. Güzel Türkçemizdeki hislerimize tercüman olan bazı kıymettar kelimeleri unutmamız, yabancılaşmamız, belki tercih etmememiz mübarek ecdat kanlarıyla yoğrulmuş, 20 milyon kilometrekareden ziyade olan topraklarını kaybetmesi kadar vahimdir" dedi.

Özer'den sonra kürsüye gelen Besni İbn-i Sina M.T.A.L. Müdürü Mustafa Ocakcı; "Bizler nice zaman sonra tarihimizi öğrenme heyecanı ve bu heyecanın vermiş olduğu enerji ile Osmanlıca öğrenme çabası içerisine girdik. Bizler bunca zaman sonra bir şeyler öğrenmenin  heyecanını, kelime çözümlemenin zevkini tattık ve bu sayede nice güzel eğlenceli saatler geçirdik. Bu vesile ile Osmanlıca eğitimimizi almamıza vesile olan Hayrat Vakfı’na, Milli Eğitim Bakanlığımıza ve kıymetli hocalarıma saygılarımı sunuyor ve teşekkürlerimi iletiyorum” dedi.

Son olarak konuşan Besni İlçe Milli Eğitim Müdürü Neşet Yazar ise; "İlk önce Mükremin hocamızı ve nezdinde emeği geçen bütün arkadaşlarımızı gönülden tebrik ediyorum. Çünkü yapılan iş sayılarla ifade edilebilecek değil çok daha önemlidir. Yeryüzündeki en büyük imparatorluklardan biri olan Osmanlı İmparatorluğu tarihi boyunca İslam'a hizmet etmiş, hem kültürel anlamda dünyanın hakimi olmuş, dünyanın neresinde olursa olsun ilim ve bilim alanındaki gelişmeleri takip etmiş, almış, geliştirmiş ve yüceltmiştir.

Böyle bir ecdadı kısa bir süre içerisinde unutmuşuz ve mezar taşlarını dahi okuyamaz hale gelmişiz. Bütün dünyada o kadar mükemmel eserler bırakmışlar ki, gittiğimizde bunlar sizin eserleriniz diyorlar ama okuyamıyoruz. Mekke ve Medine hizmetlerin en güzelini ecdadımız zamanında görmüş ve nice güzel eserler bırakmışlar. Oralara gidiyoruz, eserlerimize bakıyoruz ve okuyamıyoruz. Şuanda birileri Osmanlı’yı geri mi getiriyorsunuz? diye soruyor. Biz Mirasımızı geri alıyoruz. Hurda fiyatına o kadar eserler yurt dışına çıkarılmıştır ki, biz karşılığını, şimdi milyonlar ödesek geri alamıyoruz. Eğer bu kültürümüze sahip çıkmış olabilseydik, bugün Ülke olarak şuan ki konumumuzdan kat be kat daha güçlü olacaktık. Biz bilerek veya bilmeyerek  geçmişimizden koparıldık. Kimseyi suçlamıyorum ama geçmişimizi ve tarihimizi yeniden öğrenmeye başlıyoruz ve bunun için de çok mutluyuz. Hayrat Vakfı şuanda sadece Osmanlıca değil, Kuran-ı Kerim öğretimi konusunda da çok güzel işler yapmaktadır. Geçen haftalarda imzaladığımız protokol ile bu sene 1000 öğrenciye eğitim verilmektedir. Kuran-ı Kerim bir vücuda girerse o vücut Kuran ahlakı ile ahlaklaşmaktadır. Kuran ahlakı ile ahlaklaşan kişi içinde kötülük barındırmaz. Osmanlıca da bunu destekliyorsa Ne Mutlu Bize.

Bu yaptığı hizmetlerden dolayı Mükremin Özer hocama, Hayrat Vakfındaki arkadaşlara ve sertifika alarak gönül veren değerli katılımcı arkadaşlarıma teşekkür ediyor, bu güzel hizmetlerin artarak devam etmesini diliyorum” dedi.