Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Nöropsikiyatri Hastanesi’nden uzman klinik psikolog Nazende Ceren Öksüz, okul döneminin sadece çocuklar için değil, anne ve babalar için de yeni bir başlangıç ve alışma süreci anlamına geldiğini söyledi.

Öksüz, ebeveynlere şu tavsiyelerde bulundu:

Her başlangıç gibi okulun ilk günleri de zordur ama doğru yöntemlerle bu zorluğun üstesinden gelmek mümkündür. Öncelikle anne babaların çocuklarını okula alıştırmaları için soğukkanlı, net ve kararlı olmaları gerekiyor. Anne babanın duyguları özellikle okul çağındaki çocuklara çok hızlı bir şekilde geçer. Bu nedenle çocuklarını okula göndermeleri gerektiğini çok net bir şekilde söylemeleri gerekiyor.

Çocukla doğru iletişim kurulmalı. Bu dönemde çocuğa verilen mesaj çok önemli. Çocuğa olumlu mesaj verilmeli, yaklaşım olumlu olmalıdır. Çok kaygılı olmasınlar, bu çok doğal bir süreç. Çok kararlı ve ödüllendirici olsunlar. Üzülme ve korkma gibi ifadeler kullanmasınlar.

Okulun korkulacak bir yer olmadığı ve okulun aslında çocuğun gelişimi için faydalı ve gerekli bir süreç olduğunu çocuğa aşılamak gerekiyor.

Çocuklarının düzenli ders çalışma alışkanlığı kazanabilmesi için evde ders çalışma ve kitap okuma saatleri belirlesinler. Bu davranışları mutlaka ödüllendirsinler. Bu ödüller maddi manevi aileyi zora sokacak türden olmamalı, ve çocuk için de ödül değeri taşımalı.

ÖĞRETMENLERİYLE İLETİŞİM HALİNDE OLSUNLAR

Her çocuğun kendine ait yetenek alanları vardır. Bu yetenek alanlarını keşfetsinler. Çocukları kendi istedikleri meslek alanları yönünde yönlendirmesinler.

Eğer çocuklarında duygusal ve davranışsal bir sorun gözlemliyorlarsa bunun üzerine çocukla konuşsunlar. Sonuç alamıyorlarsa uzmana başvursunlar. Çocuğa karşı cezalandırıcı olmasınlar.”