Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB), TEOG’da açıkladığı son boş kontenjan rakamları, bakanlığın, “çok yoğun talep olduğu, kapasitenin ise talepleri karşılamadığı” gerekçesiyle sayılarını son 2 yılda yüzde 300 artırdığı imam hatip okulları ile ilgili önemli bir gerçeği ortaya çıkardı.

 MEB’in bu yıl ilk kez TEOG sınavının sonuçlarına göre yaptığı asil yerleştirmelerde, binlerce öğrenci istemediği okullara kaydedilmişti. Bunun üzerine, 25 Ağustos’tan eylül sonuna kadar boş kontenjan bulunması halinde  öğrencilerin puan üstünlüğüne göre yerleştirilmek üzere gitmek istedikleri okullara nakil başvurusunda bulunabilecekleri bildirilmişti. Ancak 5 haftalık nakil sürecinde de boş kontenjanlar eritilemeyince süre 17 Ekim’e kadar uzatıldı. Okulların açılmasının üzerinden 1 ay geçmiş olmasına rağmen, geçtiğimiz cuma günü açıklanan son boş kontenjan rakamları, bakanlığın, “çok yoğun talep olduğu, kapasitenin ise talepleri karşılamadığı” gerekçesiyle sayılarını son 2 yılda yüzde 300 artırdığı imam hatip okulları ile ilgili önemli bir gerçeği ortaya koydu.


Tercih eden olmadı
Buna göre, 81 ilin tamamında, imam hatip liseleri hem ilk hem de ikinci yerleştirmelerde boş kaldı. Son açıklanan rakamlara göre, Türkiye’de 5 bin 330’u sadece kız okulları olmak üzere imam hatiplerde 35 bin 392 boş kontenjan kaldı. Öğrencilerin, küçük ve muhafazakâr olduğu bilinen illerde bile çoğunlukla imam hatipleri tercih etmediği görüldü. Kız çocuklarının okullaşma oranını artıracağı gerekçesiyle sayıları artırılan kız imam hatip liselerinin bazılarını ise tek bir öğrencinin bile tercih etmemesi dikkati çekti. Bazı okullarda 300’ü aşkın kontenjana yerleşen olmadı. MEB, birçok ilçede çok programlı liselerin içinde açılan imam hatiplerdeki boş kontenjan rakamlarını ise açıklamadı.        

 

‘Ciddi anlamda talep var’ demişti

İmam hatip liselerindeki boş kontenjanlar, imam hatiplerin sayısının artırılması ile ilgili Bakan Nabi Avcı’nın yaptığı, “gerekçe” açıklamasını akıllara getirdi. Avcı, “Pek çok aile için, imam hatip liseleri birinci önceliktir. Halktan ciddi anlamda imam hatip lisesi talebi var. Özellikle kız imam hatip liseleri konusunda ciddi bir talep var. Bazı aileler, ancak böyle bir uygulama olursa kızlarını okula göndermeye razı oluyor. İhtiyaca göre imam hatip açmaya devam edeceğiz” demişti.