Yangın Haftası gibi günlerde sadece bilinç oluşturmak yerine hayatın her gününde yangın ile karşılaşılabileceğinin unutlmaması gerektiğini ifade eden Çelik, "Bu yıl İtfaiye Teşkilatı'nın kuruluşunun 303. yılını tüm Türkiye'de kutlamaya başladık. Bizde bu kapsamda arkadaşlarla birlikte yapmış olduğumuz planlamamızda, kamu kuruluşlarında özellikle anasınıflarında başlamak üzere ilkokullar, ortaokullar ve liselerde yoğun bir etkinlik haftası geçirmeyi planladık. Bunun nedeni de eğitimin her açıdan önemli olduğunu bilmemiz. Yangın bilincinin küçüklükten başlaması gerekiyor. Çocuklarımızın eğitimine daha fazla önem vererek yangının güvenliği anlamında memleketimizde farkındalık oluşturmayı hedefliyoruz" dedi.

"3 İLA 5 BİN ARASINDA ÖĞRENCİYE ULAŞILACAK"

Okulları teker teker ziyaret ederek buralarda tatbikatlar yaptıklarını ifade eden Çelik, "Bu kapsamda yaklaşık 3 ila 5 bin arasında öğrencimize ulaşıp yangın güvenliğiyle ilgili bilgiler vereceğiz. Özellikle anasınıfı düzeyindeki çocuklarımızı düzenli bir şekilde peryodik olarak itfaiye binamıza davet edip itfaiye sahasında onlara yangın güvenliğiyle ilgili eğitimler vererek pratik eğitimler vererek çocuklarımızı bu anlamda yetiştirme gayreti içerisindeyiz. Bunun gerçekten sonuçlarını alıyoruz" ifadelerini kullandı.

"YAPILAN ÇALIŞMALARLA ÇOCUKLARDAN KAYNAKLI YANGINLAR AZALIYOR"

Yaptıkları çalışmalar ile çocuklardan kaynaklı yangınların gitikçe azaldığını belirten Çelik, "Çünkü dikkat ediyorum yapmış olduğumuz istatistiklerde çocuk kaynaklı yangınların son yıllarda gittikce azaldığını fark ediyoruz. Çocukları küçükken eğitmeye başladığımız zaman küçüklerin büyüklere göre eğitimi daha kolay oluyor. Yani çocuk burada görüyor duyduklarını büyüklerine mutlaka akşam gittiğinde büyüklerine abisine ve ablasına anlatıyor onlara dinlettiriyor bunun neticesinde de hem kendisi bu bilincine varıyor hemde anne ve babasını ve diğer büyüklerini bu anlamda eğitmiş oluyor.  Vatandaşlarımızdan ricamız ormanlarda ve kolluklarda kesinlikle ateşlerini söndürmeden ve söndürdüğünden emin olmadan bulundukları yerden ayrılmamalarıdır." diye konuştu.

'DOĞAL GAZDA BORU TEMİZLİĞİNE DİKKAT'

Havaların soğumasıyla doğal gazın yakılmadan boru temizliğinin yapılması gerektiğini ifade eden Çelik, "Soğuklar yavaş yavaş başlayacak bacalar kurulacak mutlaka baca temizliklerini tüm halkımız tarafından yapılması gerekiyor. Buna doğalgaz da dahil. "Doğalgazda baca temizliği yapılmaz" kuralını biz kesinlikle kabul etmiyoruz. Doğal gazda boru temizliği çok önemli. Özellikle gazın geri tepmesinin ana nedenlerinden bir tanesi baca temizliğinin yapılmaması. Bunu profesyonelce bu işi yapan firmalara veya şahıslara mutlaka vatandaşlarımız kış girmeden kombilerini yakmadan baca temizliklerini yaptırsınlar. Zaten soba kalorifer kullanan binalar veya evler mutlaka soba ve kalorifer bacalarını temizliğini yaptırsınlar ki sorunsuz bir kış yaşasınlar. Hem enerji tasarrufu acısından güzel ısınmaları acısından hemde yangın güvenliği acısından gaz geri tepmesi acısından duman geri tepmesi acısından bunları yapmaları vatandaşımız için elzem davranışlardır" açıklamasında bulundu

"ANIZ YAKMAK ÇOK BÜYÜK BİR BEDELDİR"

Anız yangının zararlarından bahseden Çelik, "Yine artık tarlalar sürülmeye başlandı. Tarlalar sürülürken de mahsul kalktıktan hemen sonra yapılan anız yangını yanlışı bu mevsimde tekrar çıkacak.  Dolayısıyla 15-20 gün ara verilmişti ama biliyoruz ki köylü vatandaşlarımız çiftçi vatandaşlarımız özellikle arpa buğday gibi tahıl grubu eken vatandaşlarımız kolay sürüm olsun diye yine anız yakmaya başlayacaklar. Bunun altını tekrar çizerek yüksek sesle söylüyoruz. Anız yakmak çok büyük bir vebaldir, toprağın katliamı demektir, doğanın tabiatın katliamı demektir. Bu katliamdan çiftçilerimizin vazgeçmesini özellikle  hatırlatıyorum" ifadelerini kullandı.

02haberler.com