Sayıştay Başkanlığı, MEB'e yönelik 2014 yılı denetiminde, 2013 yılında tespit ettiği usulsüz bir ödemeye devam edildiğini fark etti.

Sayıştay 2013 yılında yaptığı tespitte, mevzuatın,Öğretmenevleri ile Öğretmenevi ve Akşam Sanat Okulları yöneticilerine, yaptıkları fazla çalışma için ücret ödenmesine imkan verdiği tespitini yapmıştır.

Gerçekten de Bütçe Kanununun K cetvelinde, fazla çalışma ücreti ödemesi yapılabileceği durumlar arasında öğretmenevleri yer almamaktadır.

Ancak, Sayıştay raporunda, öğretmenevlerinin 7/24 esaslarına göre çalıştırılan kurumlar arasında olduğu tespiti yapılmış ve öğretmenevlerinin Bütçe Kanununun K cetveline eklenmesi gerektiği belirtilmiştir.

Milli Eğitim Bakanlığı, bu durumu, 18/05/2014 tarihli ve 2002017 sayılı yazı ile "öğretmenevlerinin Bütçe Kanunlarında fazla çalışma yaptırılabilecek kurumlar listesine alınması" yönünde gerekçeli yazı ile Maliye Bakanlığına bağlı BÜMKO'ya göndermiştir.

Ancak; Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğünce bu yazıya, süresi içerisinde cevap verilmemiştir. Bakanlık bu kez, 18/11/2014 tarihli ve 5410796 sayılı yazı ile Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğüne ait bu talep tekrar bildirilmiştir. Fakat yine yanıt verilmemiştir.

Durum, 2014 denetimlerinde tekrar ortaya çıkınca, MEB, Sayıştay'a verdiği cevabı "talebi tekrar Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğüne ileteceğiz" demek zorunda kalmıştır.

Sayıştay raporlarının ilgili bölümlerini okuduğumuzda anlıyoruzki, Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü, bir Bakanlığın iki defa resmi yazı yazmasına dahi cevap vermemektedir. Üstelik bu resmi yazılarda, konunun Sayıştay tarafından da olumlu yönde değerlendirildiği belirtilmiş olması da hiçbir anlam ifade etmemiştir.

Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü, Türkiye'nin en büyük bakanlığı olan Milli Eğitim Bakanlığı ve en önemli harcama birimi denetimi yapan Sayıştay'ın tespit ve değerlendirmelerini dikkate almayacaksa, vatandaşa nasıl yardımcı olacaktır, merak ediyoruz. kaynak memurlar.net