İlçe Milli Eğitim Müdürü Neşet Yazar'ın da katılımı ile yapılan etkinliklerde duygu yüklü anlar yaşanırken, 15 Temmuz Demokrasi Zaferi ve Şehitleri öğrenciler, öğretmenler ve veliler tarafından dua ve minnet ile yad edildi.

Etkinliklerle ilgili açıklama yapan Besni İlçe Milli Eğitim Müdürü Neşet Yazar; "Bildiğiniz Üzere 15 Temmuz Gecesi Türkiye’yi Darbeyle işgal teşebbüsünde bulunuldu. Bu teşebbüsü yapan vatan haini, asker elbisesi giymiş teröristler ülkemizde yaşlı genç,kadın 251 insanı şehit ettiler.

Ama bu hain teşebbüste bulunanlara karşı vatansever milletimiz meydanlarda, tıpkı Çanakkale’de, İstiklal Savaşımızda olduğu gibi, tüm fertleriyle tek yürek olmuş, iradesini bir avuç darbeciye çiğnetmeyen büyük Türkiye vardı, büyük Türk milleti vardı. Bu darbe girişiminde, milletimiz, tıpkı bin yıl önce Malazgirt’te olduğu gibi, bu coğrafyayı vatan olarak sahiplenme konusundaki kararlılığını ortaya koymuştur.

 Milletimiz, o gece, tıpkı 717 yıl önce Söğüt’te, 563 yıl önce İstanbul’da olduğu gibi, Anadolu topraklarını  istikbali olarak gördüğünü tüm dünyaya haykırmıştır. Milletimiz, bu ülkeyi bölmek isteyen saldırganlara karşı  Çanakkale’de, Dumlupınar’da ne cevap vermişse, 15 Temmuz’da da aynı cevabı vermiştir.

Türkiye’yi parçalayacaklarını, devleti teslim alabileceklerini sanarak, 15 Temmuz gecesi harekete geçen hainler, ertesi gün akşam olmadan milletimiz tarafından hüsrana uğratılmışlardır. Bu darbe girişimi milletimize, Meclisimize, demokrasimize, Cumhuriyetimize, aydınlık yarınlarımıza ve şanlı ordumuza karşı yapılmıştır. Ordumuz ve Mehmetçiğimiz bizim gözbebeğimizdir.

Bu hain darbe teşebbüsü sadece devlete değil, bizim irademize de yapılmıştı. Bu darbe girişimi bizim temel hak ve özgürlüklerimizi ve bizi biz yapan değerleri elimizden almayı amaçlayan bir girişimdi. Bayrağımıza, ezanımıza, devlet kurumlarımıza, devlet büyüklerimize, hak ve özgürlüklerimize kasteden bu alçak girişim, milletimizin kahramanca savunması ile püskürtüldü. Milletimiz hem devletini, hem de demokrasisini korumayı bir görev bildi. Canı pahasına darbecilerin silahlarına engel olarak devletini, iradesini ve demokrasisini kurtardı.

Hepimiz şunu iyi bilmeliyiz. Bu vatan hepimizin. Vatanımızı seviyorsak , milletimizi seviyorsak işimizi iyi yapacağız. Öğrenci isek öğrenciliğimizi, öğretmen isek öğretmenliğimizi, memur isek memurluğumuzu, esnaf isek esnaflığımızı, çiftçi isek çiftçiliğimizi iyi yapacağız. Vatanımıza, devletimize, demokrasimize her şart ve durumda sahip çıkacağız.

Ayrıyeten bugün 19 Eylül Gaziler Günü olması sebebiyle bu anlamlı etkinliklerimize daha da güzel anlam yüklenmiştir. Peki Gazilik Nedir? Niçin Bu kadar anlamlıdır?

Gazilik, Türklerin genellikle evinde en anlamlı unvanlardandır. Şehitlik aşamasından sonra gelir. Savaşta ölenlere şehit, savaşa katılarak büyük yararlılık gösterenlere, yaralananlara ise Gazi deriz. Gazilerimiz, şehitlerimizle birlikte bu vatanı yurt edinmemizde, vatanın korunmasında her türlü güçlüğe göğüs germişlerdir. Gerektiğinde gözlerini bile kırpmadan can vermeye hazır olmuşlardır.

Bu sebeple Sakarya Meydan Muharebesinin kazanılmasına müteakip, Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e TBMM tarafından 19 Eylül 1921 Günü mareşallik ve Gazilik unvanını verilmiş ve bu vesile ile bugün Gaziler Günü olarak addedilmiştir.

İşte siz yarının büyükleri gözbebeğimiz değerli öğrencilerimiz; Ülkemizin atlatmış olduğu büyük tehlikeye karşı bugün şehit ve gazi olan büyükleriniz gibi vatanınız,milletiniz ve imanınız için seve seve göğsünüzü siper edeceksiniz ve ülkemizin daha ileri seviyelere gelmesi için tüm gayretiniz ile çalışacaksınız ve başarıya ulaşacaksınız.

Bu duygu ve düşünceler ile 15 Temmuz Demokrasi Zaferi ve şehitlerimizi rahmet,minnet ve şükran ile yad ediyor, gazilerimize saygılarımı sunar, sağlık,sıhhat ve afiyet dilerim" dedi.