Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) her yıl 16 Ekim'i örgütün 1945 yılında kuruluşunu anmak amacıyla 'Dünya Gıda Günü' olarak kutlanır.

16 Ekim Dünya Gıda Günümüz kutlu olsun

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) her yıl 16 Ekim'i örgütün 1945 yılında kuruluşunu anmak amacıyla 'Dünya Gıda Günü' olarak kutlanır. herkesin gıda güvenliği ve sağlıklı beslenmeye erişimi için farkındalığını arttırmayı ve harekete geçmeyi teşvik eder. . Dünya Gıda Günü halka güçlü bir mesaj göndermek için önemli bir fırsattır: Bu hayatta açlığı ve her türlü kötü beslenmeyi sona erdirebilir, Açlığa Son veren amacın da nesil biz olabiliriz. Ancak bu amaca ulaşmak için herkesin birlikte çalışması gerekir ve en önemlisi bu amaç doğrultusunda sadece açlığa son verip insanları beslemek değil de gıdaları yeterli çeşitlilikte , güvenilir,sağlıklı  ve besleyici gıdalarla beslenmesini sağlayarak aynı zamanda dünyanın sağlığını ve çevresini korumaktır.Biraz düşünelim yaşantımız nereye gidiyor neler yapıyoruz ?

Mevsimine özgü  yetişen , lif ve posa oranı yüksek yiyecekleri tüketmektense yağ , tuz , şeker , rafine nişasta oranları yüksek ve işlenmiş hazır gıdalara yönelmeye başladık.Evlerde ocaktalar pişen sıcak sıcak yemeklerden uzaklaşıp fast food ve paket servis yiyecekleri yemeye başlanıyor.Bu da bizi sağlık yaşam ve aktivitenin ötesinde global hastalıklarından listesinde olan obezitenin artmasına sebep oluyor.Obezitenin sonucunda da ne tür hastalıkların arttığını yazmak ve ağzıma almak bile istemiyorum.

Gıda tüketimi yaptığımızda , tarım-gıda sisteminin bir parçası oluyoruz. Sürdürülebilir bir tarım-gıda sistemi, herkes için yeterli, besleyici ve güvenilir ve çeşitli gıdanın uygun bir fiyata mevcut olduğu ve  yetersiz beslenmeden muzdarip olmadığı bir sistemi ifade etmektedir. sSrdürülebilir tarım-gıda sistemleri, gelecek nesiller için ekonomik, sosyal ve çevresel temellerden ödün vermeden herkes için gıda güvenliği ve beslenme sağlar.

Neler yapabiliriz ki ?

Rafine nişasta , şeker , yağ ve tuz tüketim miktarlarını sınırlamamız hatta azaltmalıyız

Özellikle mevsiminde yetişen meyve, sebze  ile tahıl ve baklagil yani kısaca lif oranı yüksek gıdalar  tüketimlerimizi artırmalıyız

En önemlisi de evlerimize tükete bileceğimiz yeteri kadar gıda alarak , gıda israfını sıfıra indirip yaşam alanlarımızın sağlığını iyileştirmeliyiz.

Dünya Gıda Günü 2023, daha iyi üretim, daha iyi beslenme, daha iyi bir çevre ve daha iyi bir yaşam için daha verimli, kapsayıcı, dayanıklı ve sürdürülebilir tarım-gıda sistemlerine dönüşümün desteklenmesi gerektiği konusunda farkındalığı artıracaktır.